Onkel Toms stuga

Onkel Toms stuga: april 2015

söndag 26 april 2015

Lite tankar när mycket på börsen känns dyrt

Det har varit svårt att misslyckas med aktier rätt länge nu. För min egen del så kan jag nämna att jag i mitt pensionssparande investerade en ansenlig andel i Europa, Kina och biotech fonder för cirka sex månader sedan och utvecklingen har i vissa delar varit fantastisk. Ja så fantastisk att jag inte riktigt vågat ha kvar samma exponering längre utan steg för steg lagt mycket av mina pengar likvida eller i korta räntefonder. 

Jag köpte också BP på låga nivåer i oktober och november 14 och har haft en utveckling på 24% på cirka sex månader, vilket jag inte alls hade förväntat mig. Inget substantiellt har heller ändrats, har något skett så kan det kanske finnas något mörkt moln till på himlen jämfört med när jag köpte. Ska jag sälja BP på samma sätt som jag gjort med mina fonder och vad ska jag i så fall köpa?

Det är just värderingen och risken för en korrigering på marknaden som jag har svårt att hitta något bra förhållningssätt till. I grund och botten så tror jag att jag måste förtydliga min strategi i relation till värderingen på de värdepapper jag handlar med. Då det inte helt går att jämföra fonder med aktier så väljer jag att i fortsättningen fokusera på vår aktieportfölj.

Att försöka läsa sig fram till och analysera fram rätt beslut i det här läget går inte då det inte finns något "rätt svar". Jag måste forma en strategi och hitta rätt personer att lyssna på. Det är sannolikt inte de som är negativa, då det är lätt att lyssna på deras ibland väl underbyggda  argumentation (det är så i nästan alla sammanhang inte bara då vi pratar aktier) och avstå. De sår tvivel, inget mer, men jag behöver hitta sätt att agera på marknaden inte sitta passiv. För det är det jag vill, jag vill jobba med mina pengar genom att exponera dom för risk och fortsätta generera en god avkastning!  Det är på något sätt första delen i mitt försök att hitta en strategi.

 Hur mycket risk vill jag ta? Jag har ett antal grundläggande regler jag relaterar till:
  • Jag föredrar poster om maximalt 50 000 kr (inköpspris).
  • Jag diversifierar över sektorer och olika geografiska områden.
  • Jag diversifierar mellan mogna direktavkastande aktier och tillväxtbolag. 
  • Jag blandar räntebärande papper - gärna högavkastande - med aktier.
  • Jag föredrar att handla väl genomlysta bolag. 
  • Jag behöver inte hålla något buffertsparande för oförutsedda utgifter.  
  • Sparandet är långsiktigt och dagsvärdet på portföljen är av mindre vikt.
  • Av vårt kapital - exkluderat pensionspengar - så ligger ungefär 3/4 i bostaden och 1/4 i aktieportföljen. Då risken i vårt boende finns där oavsett hur stor andel som vi lagt i pengar relativt det vi har i lån så är risknivån på vår obelånade del att jämföra med kontanter.
Med vår lilla portfölj och i den tidiga fas i mitt investerande som jag är så räcker det här bra tycker jag. Jag läser ofta på i samband med ett köp av aktier och börjar ofta lite smått på den nivå som blir mitt riktpris. Det är först när jag äger aktier jag får något riktigt intresse för bolaget och om priset inte ändras snabbt så bygger jag upp min position efter några månader.

Men ska jag fortsätta så här? För det första så köper jag alltid aktier varje månad i bolag som jag anser köpvärda, även om värderingen ibland är på den höga sidan eller valutorna emot mig. För det andra så analyserar jag inte mina innehav för att se vilka som ska säljas och för det tredje så gör jag normalt sett ingen uppdaterad analys av mina innehav för att se om det finns goda skäl att öka innehavet även om det stigit mycket sedan jag satte min riktkurs. Det här fungerar bra då jag kan välja aktier som jag köper relativt fritt och när jag inte behöver förhålla mig så mycket till innehaven jag har. Men så går inte att fortsätta hur länge som helst, eller?

Jag känner att ju mer noggrann jag är med att värderingen är rätt i ett bolag jag köper ju relevantare är värderingen på befintliga innehav. Pengar är pengar och om jag är rädd att betala överpris vid köp bör jag rimligen bevaka risken för kursnedgång i befintliga innehav. Å andra sidan så kan jag ha ett mindre analytiskt synsätt och ta "ägarvyn" där jag köper bolag som jag vill ha i portföljen under lång tid med mindre fokus på värdering vid inköpstillfället. Att sälja bolag blir då en sällanhändelse som jag normalt sett inte gör då jag ser mig som ägare i bolaget.

Ser man till det som skrivits om aktieportföljer så verkar de olika skolorna generera goda resultat. Den analytiska ansatsen där olika värderingsmodeller bygger upp köp och säljbeslut tilltalar en ingenjör som mig men har inslag av marknadstajming och det är känt att mer aktiva portföljer har svårt att prestera lika bra i verkligheten som den ambitiösa ansatsen kan ge sken av.

Så i relation till bolagsvärderingar är min ansats framöver: Jag väljer bolag jag vill ha aktier i och värderingen är bara en parameter i inköpsbeslutet. Jag ska handla månadsvis även i fortsättningen. Jag kommer inte sälja bolag baserat på att de nått höga värderingar eller att valutaförändringar medfört säljläge.

Jag har endast en aktie noterad i Sverige, Tethys Oil men tänker ändra det framöver. Vi får väl se hur jag lyckas omsätta strategin ovan i praktiken då.

Etiketter:

lördag 25 april 2015

Onkel Tom Försäkringar - Ett familjeföretag

För ett år sedan började vi föra en mer noggrann kassabok i vår familj och till min stora förvåning så var posten "Försäkringar" betydligt mycket större än jag förväntat mig. För er som följer vår familjs månadskostnader så har ni sett att snittet för 2014 blev strax över 2000 kr per månad för försäkringar, räknat från juni 2014. Högsta enskilda siffran var från juni då vi vi förmodligen hade någon bil eller husvagnsförsäkring som fakturerades för sista gången - som vi sedan fick tillbaka delar på i juli - men i övrigt var kostnaderna ganska stabila kring 2000 kronor per månad.

Ja, 2000 kronor per månad inkluderar alltså ingen bilförsäkring då vi inte har bil. Det inkluderar inte heller våra livförsäkringar som faktureras årsvis i april och därför inte kom med. Livförsäkringarna ökar kostnaderna med cirka 250 kronor till per månad. Ingår gör hemförsäkringen men kostnaden är symbolisk då vi har mycket av försäkringen via bostadsrättsföreningen. Lite annorlunda är väl att vi fört in fackavgifterna under kostnaden för försäkring. Skälet är att inkomstförsäkringen via facket och a-kassan är viktiga delar i vårt försäkringsskydd.

Innan vi gjorde vår stora förändring och flyttade till stan och levde billöst, så kan försäkringskostnaden mycket väl varit den dubbla per månad då bilförsäkringarna var i storleksordningen 1 500 kr, plus att vi hade en husvagn som kostade ytterligare några hundra kronor. Att inse att vi tidigare betalat cirka 45 - 50 tusen kronor per år i försäkringar svindlar. Det betyder att en av oss vuxna i familjen i princip arbetade två månader om året för att betala våra försäkringar!

Varför såg det ut så här och varför var vi förvånade? Hade vi ingen koll? Jag undrar själv! Men flera saker samverkade under 2014 för att vi skulle skapa oss en ny bild av verkligheten:
  1. Vi förde kassabok! Svart på vitt fick vi se vad utgifterna var varje månad. Ja, vi hade gjort allt för att hålla ner försäkringskostnaden tyckte vi, så naturligtvis hade vi koll om du frågat. Vi hade jagat priser, strukit tillägg, kombinerat försäkringarna in i samma bolag osv men aldrig tagit ställning till totala kostnaden för våra försäkringar. 
  2. Vi förde kassabok! Vi fick bättre kontroll på vår totala ekonomi och kunde värdera behovet av försäkringar relativt våra inkomster och totala utgifter. 
  3. Vi sänkte radikalt våra kostnader samtidigt som vi började spara och skapade oss en ekonomisk buffert. Det påverkade naturligtvis behovet av försäkringar. 
Det fanns två stora poster i våra försäkringskostnader; personförsäkringar/barnförsäkringar och a-kassa/inkomstförsäkring och vi började titta på våra försäkringar med nya ögon. Helt klart var att vi tidigare konsumerat försäkringar i någon sorts snuttefiltsbeteende och vi ville sluta med det. Det innebar att vi inte var så intresserade av att gå ut och fråga om priser och villkor hos nya leverantörer för att kunna sänka priset 10-15%. Vi ville göra oss av med försäkringar! *

Vi kom till slutsatsen att vi skulle kunna gå ner på vanlig a-kassa och säga upp alla personförsäkringar - vi behåller livförsäkringarna - om vi hade en rimlig ekonomisk buffert. Efter ganska mycket läsande av villkor och räkneövningar så kom vi fram till att en typisk ersättning från försäkringsbolagen ligger mellan 50 till 100 tusen kronor för mer allvarliga händelser, sjukdomar eller skador. Beaktar vi möjligheterna att börsen går ner och risken för att vi vid sjukdom eller olyckshändelser har kostnader som överstiger 100 tusen kronor så kom vi fram till att cirka 400 tusen kronor var storleken vi ville ha på vår buffert. För att sätta det i någon sorts perspektiv så har vi inkomster på cirka 75 tusen kronor per månad och sparar och amorterar cirka 50% av det beloppet. Så skador och kostnader som kan uppkomma i samband med olyckor och sjukdom så som tandskador och inköp av hjälpmedel kräver i princip ingen buffert. Vi kan hantera det med våra månadsinkomster. Det som är värst är långvarigt inkomstbortfall, men eftersom vi i princip kan leva på en lön så kommer vi en bra bit även där innan vi får problem. Allt går dock inte att förutse så vi valde en buffertstorlek som kändes i högsta grad seriös. 

Här finns lite mer ingående diskussion kring våra personförsäkringar och scenarion kring sjukdomar och olyckshändelser.

Så när vår aktieportfölj närmade sig 400 tusen kronor så bestämde vi oss för att säga upp samtliga personförsäkringar och våra medlemskap i vårt fackförbund. Det har tagit oss lite tid att få full effekt i uppsägningarna men fram till och med mars i år har kostnaderna för våra försäkringar i snitt varit strax under sju hundra per månad. Denna månad kommer livförsäkringarna vilket kommer påverka snittet men jag skulle tro att vi hamnar kring 450- 500 kronor per månad i snitt framöver när allt svängt in sig. En besparing på cirka 1500 kr per månad eller 18 000 kronor per år som vi naturligtvis inte konsumerar upp utan sparar för att utöka vår buffert ytterligare. 18 000 - det är pengar det också!

 * Det här är ett återkommande tema hos bloggarna Mr Money Mustache och Early Retirement Extreme. Genom att lösa problem via grundläggande förändringar, genom design, i stället för konsumtion eller marginella förbättringar så kan man göra mycket större besparingar och vinster. Vi har gjort en liknande resa med boende och transporter där vi valde att inte försöka spara någon tusenlapp på pendlandet utan i stället halvera kostnaderna genom att flytta. Det kräver lite mod att bryta vedertagna mönster och sociala förväntningar men belöningen är ofta stor och relativt nära i tid.

Etiketter: , ,

söndag 19 april 2015

Ekonomi mars - bra med sparande trots stora utgifter

Mars är en månad som sticker ut då vi slutbetalade vår Mallisresa. Men trots den stora utgiften kunde vi nettospara denna månad vilket är helt unikt för oss. Normalt sett ligger vårt sparande kring 35 tusen kronor per månad, vilket gått ganska jämt ut med semesterposten, men eftersom vi hade rätt mycket pengar med oss från februari så kunde vi denna månad trots allt "rädda" 10 712 kronor till vår framtid. Det är helt nytt för oss att vara i ett läge där vi betalar semester för sex personer och ändå sparar pengar samma månad.

 Mat och hushåll

Allt du köper på ICA, eller snarare Lidl. Här ingår även receptfria läkemedel. Vi hade svårt att komma under 7 000 per månad för ett halvår sedan och målet blev då att "Mat och hushåll" plus "Alkohol" skulle ligga under 7 000 kr per månad vilket då kändes tufft att nå. Numera har vi en helt annan kostnadsnivå som referens som ni ser. Om vi skulle gå ännu längre tillbaka innan bloggen föddes så skulle jag inte varit förvånad om denna post legat mellan 10-12 tusen kronor. Helt otroligt vad lite fokuserande och kostnadsfokus kan göra!

Alkohol  

Jag skulle vilja sänka denna post då jag tycker det är onödigt med alkohol, men det är svårt. Som vårt liv är så är vi i stor utsträckning bundna till vårt hem och aktiviteterna för mig och min sambo är inte många. Då är mat och dryck en naturlig del i vår trivsel. Jag noterar dock att vi efter ett kvartal 2015 är rejält under 2014s medelvärde.

Äta ute

Inget speciellt att notera.

Tandläkare, optiker och frisör

Vi har haft mycket tandläkarräkningar ett tag och så några klippningar. Vi får nog se 2014 som ett bra år och vi får vara glada om vi kommer ner mot cirka 1000 kr per månad detta år. 

Barnomsorg

Oförändrat jämfört med 2014 vilket jag undrar om den kommer att vara hela året. Den här kostnaden kommer ändras radikalt hösten 2016 då det två minsta lämnar dagis, innan dess är det som det är.

Hem

Denna post består av månadsavgiften i bostadsrätten och räntan på lånet. Vi bokför även el under denna post. Utöver det så är det saker för lägenheten så som gardiner, mattor och möbler som ingår. Det här är den post som vi avsiktligt hållit låg i 2014 och som jag skulle tro kommer ligga lite högre i 2015 då vi behöver anpassa möblerna lite till vårt boende.

Kläder

Rätt mycket klädinköp även denna månad, men med vår i luften och fyra barn så drar det iväg lite då vårskor och vårjackor ska köpas, även om vi inte köper speciellt dyrt. Precis som kategorin "Hem" så tror jag att vi låg lite lågt - vi snålade - 2014 på ett sätt som kan vara lite svårt i längden. Så det lite högre medelvärdet är nog i linje med vad vi kan förvänta oss.

Transport

Besök hos släkten och en ganska aktiv månad ger högre reskostnader.

Nöjen

Ett föreningsmedlemskap för familjen. Den här posten tydliggör vår livsförändring ganska väl tycker jag.  

Försäkringar inklusive a-kassa

Det har tagit tid att bli av med alla personförsäkringar men nu är det klart. Det här är den post, tillsammans med mat och hushåll, som vi gjort mest aktiva åtgärder för att minska. Nu är det en hemförsäkring, livförsäkringar på de vuxna och a-kassa för två vuxna kvar i försäkringsskydd.

Vi sa upp fackmedlemskapet förra månaden men det har ännu inte slagit igenom.Vi är vårt egna lilla försäkringsbolag numera då även inkomstförsäkringen åker i och med detta. Jag har ju lovat att analysera just våra val kring försäkringar och får väl försöka göra det i mars april. Notera gärna att vi sparar 1 300 kronor per månad på denna post jämfört med 2014. Det blir 15 600 kronor per år vilket mer än väl motsvarar exempelvis inkomstbortfallet - som betalas av försäkringsbolagen - vid en månads sjukdom hos någon av våra barn. 

CSN

Vi nöter på utan extrainbetalningar. Om börserna fortsätter sitt rasande tempo så är det dock inte uteslutet att vi någon månad betalar av på lånen i stället för att köpa värdepapper.

Skatter och finansiella utgifter

Det är lite mer än ett år sedan vi bytte bank. Nu börjar dom ta betalt för Internetbanken. Kanske ett skäl att byta, det rör sig trots allt om 600 kr/år. Någon som känner till en bank utan avgifter?

Semester

Mallisresa för hela familjen och uppehälle får min och sambons resa i maj. 

Övrigt

Tv, mobilabonnemang, Netflix och apotek. Ovanligt mycket receptbelagd medicin drog upp beloppet denna månad trots att vi tyckte den posten var hög i februari.

Så! Vi får vara nöjda med mars även om utgifterna var stora. När jag skriver det här inlägget är vi ju en bra bit in i april och vi kan konstatera att resan var värd pengarna.

I och med årsbokslutet för 2014 så vred jag och min sambo massor på våra siffror. Vi ville förstå och hålla ner våra utgifter. När vi vred och vände så såg vi att utgifterna består av väldigt olika delar. Vi valde då att titta på de faktiska totala utgifterna och en variant som vi kallade "lyxfria utgifter" där vi exkluderat alkohol, nöjen och semesterkostnader."Lyxfria utgifter" är vår referens för vad vi kan leva på idag om vi lever som vi gör - vilket är rätt snålt - men stryker de uppenbara utsvävningarna vi gör.

I och med att vi börjat skissa på ett sabbatsår om cirka 3,5 år (jag kallade den tre år i grafen) så är det också intressant att titta på vad vi har för kostnadsbas då. Eftersom vi är hemma när vi har vårt lediga år så utgår dagisavgifterna och vi räknar med att ha betalt av studielånen för att förbättra kassaflödet. Dom två kostnaderna utgår då alltså om tre år och jag har dragit dom kostnaderna från den lyxfria kostnaden och plottat i lila nedan. Hängde du inte med på lila linjen så är det ok. Den används endast för budgetarbetet inför vårt sabbatsår.




Det finns två stödlinjer i grafen. Den undre är vad vi i princip har som lägsta möjliga kostnader nu (28 400 - Ett lyxfritt liv med fasta kostnader och mat, transport mm). Vilken nytta den gör här kan vi kanske prata om om ni vill men vi tyckte det var viktigt när vi diskuterade 2014s bokslut eftersom vi vill veta vad vi har i kostnader som är svåra att rå på.

Den övre rödliknande stödlinjen är vad vi skulle kunna leva på - ha för utgifter totalt - om en av oss blev arbetslös idag och vi levde helt på en lön. Det är alltså en lön och barnbidraget som bygger upp till den nivån. Våra fasta kostnader och normala levnadsomkostnader, det som vi kallar utigifter lyxfritt ovan, ska aldrig överstiga denna nivå.

Den gröna grafen är skillnaden mellan Utgifter och Utgifter lyxfritt. Det är alltså kostnaden för nöjen, semester och alkohol. Den är här för att trenden är intressant och den visar vilken livstilsinflation alternativt vilken fortsatt förbättrad kostnadskontroll vi har. 

Avslutningsvis, ibland känner jag att vi uppfattas som annorlunda när vi håller i pengarna som vi gör. Har du samma känsla så kan det vara bra att läsa detta: The Sex Appeal of Non-Conformity.

Etiketter:

måndag 13 april 2015

Utdelning mars - Nytt rekord

Då kan vi summera utdelningarna i mars. 3 198 kr blev resultatet vilket är ett fantastiskt resultat och med tanke på att jag så sent som för en månad sedan skrev att jag var nära 3000 kr och faktiskt överträffade det är helt otroligt.

Först ut var Citigroup med 16,64 kr. Den grymma summan var ju ämnad för februari men hann inte in i tid utan bättrar på mars i stället. Jag kan raljera över Cs utdelning men faktum är att dom också annonserade en femfaldigt höjning under mars. Citigroup är mitt största innehav och också det som gått bäst under cirka ett år. Jag tror att det kan vara ett av mina viktigaste innehav under kommande årtionde.

Nästa utdelning om 1920 kronor kom från Avance Gas, ett norskt rederi som verkar inom stora gastankers. De delar ut i princip hela vinsten och är med det högavkastande, exakt avkastning över ett år är ännu oklart men i storleksordningen 10% är nog rimligt, men inget spännande tillväxtcase. Det är inte så många som följer bolaget men lite kan man läsa hos DividendHawk. Jag anser att bolaget har en intressant värdering i nuläget och kan tänka mig att öka mitt innehav något.

Ytterligare en norsk aktie inom energibranschen gav mig sedan 435 kr. Det var Awilco Drilling. Stora delar av det innehavet är nu sålt, men jag har en liten spekulationspost kvar.

CEFL och MORL delar ju ut månadsvis och bidrog i slutet av månaden med 165 kronor totalt. CEFL har jag sedan sålt medan MORL finns kvar i sin helhet.

Sist men inte minst kom så BP med sin utdelning. 659 kronor fick jag detta kvartal och jämfört med förra årets första kvartal så ökade BP sin utdelning. Jag tror dock vi får vara glada om BP bibehåller utdelningen framöver men förväntar mig inga stora förändringar. BP ingår som en viktig del i strategin att öka andelen energiaktier i portföljen.

Ytterligare cirka 500 kr skulle kommit in i mars men åkte över till april. Då även april ser ut att vara en bra månad så kommer nu mars och april tillsammans bli riktigt bra månader vad gäller passiva inkomster. 

DFS har i mars annonserat en höjning av utdelningen med 16,7% för kommande utbetalningar i år. Tänk om jag kunde få det i löneförhöjning!

Mer om utdelningar och grafer över hur utvecklingen ser ut hittar ni i fliken "Utdelningar" i bloggens huvud.

Etiketter: , ,

söndag 12 april 2015

Att spara är att lida - Hemma från Mallis

Vi sparar cirka halva vår lön varje månad. För många innebär det att vi inte "unnar oss" allt det vi skulle kunna givet våra inkomster, men inget kan vara mer fel. Vi hamnade här för att vi inte fick ut det vi ville i livet när pengarna rann oss ur händerna på bil, hus, städtjänster, kanalpaket och dyr mat. Vi unnade oss verkligen men effekten uteblev många gånger. Prylar och fasta kostnader åt upp våra pengar och vårt liv och vi kunde inte göra det vi ville. Men nu har vi ändrat det.
En vilodag vid havet.
För första gången har jag, som älskat cykling i hela mitt liv, varit på Mallorca på cykelläger och familjen har varit med. Tidigare år så har vi knappast tänkt tanken då det kostat för mycket och tagit för mycket tid som krävts till vård av prylar.

Även om resan var dyr så har vår nya sparsamma och krassa livsstil gynnat oss även på resan. Här är några exempel:
  • Vi tog inte helpension när vi var där utan åt mycket i lägenheten. Det går utmärkt att laga mat på några enkla plattor om man vill och det finns fortfarande gott om pengar till restaurangbesök.
  • Kollektiva färdsätt till och från flygplatsen. Krävde extra väntan med fyra trötta barn men var inte så svårt. 
  • Vi har inte heller haft så höga kostnader här hemma i form av löpande utgifter för saker som vi inte kunnat använda så som bilar, abonnemang mm. Hade vi exempelvis åkt egen bil till flygplatsen så hade parkeringen kostat över 1000 kr och bilens fasta kostnader tickat på som vanligt.
Så tittade jag åt andra hållet.
Att åka på ordnat träningsläger med ordnade turer och barnpassning gör tränandet lätt och det har varit fantastiskt trevligt men den höga servicegraden driver naturligtvis kostnaden. Resan var värd varje krona men vi kommer nog jobba fram någon lösning med betydligt lägre pris framöver. Främst för att få alternativ.
Jag har ju inte varit överallt på cykel, men nästan.

Etiketter: ,

onsdag 1 april 2015

Då har jag sökt till Universitetet - Ett steg på vägen mot sabbatsår och kanske ett annat liv

Då har jag sökt lite språkkurser - främst spanska - och en juridik/ekonomiutbildning inför hösten. Att efter mer än 15 år återgå till Universitetet är starten på något nytt för mig men också för min sambo om också sökt några kurser.

Lite krasst så innebär studier att vi kan ta tjänstledigt från våra arbetsgivare utan strul vilket är viktigt för att vi ska kunna ta steg ut i världen från den lilla värld vi har idag. Men i praktiken är det mycket mer än så. Att börja studera igen är en markering att vi tar ytterligare ett steg bort från prylarna för att prioritera oss och våra äventyr, fysiskt som mentalt.

Halva livet är i princip kvar, om Gud är god och för den delen behöver vi utbilda oss lite!

Etiketter: ,