Onkel Toms stuga

Onkel Toms stuga: februari 2015

lördag 28 februari 2015

Utdelning februari - Lite om våra bidragsgivare och om mars

Då kan vi summera utdelningarna i februari. 1124 kr blev resultatet.

Det var Discover Financial Services (DFS), Santander och MORL som delade ut denna månad. CEFL och Citigroup var också med i simuleringen men CEFL köpte jag troligtvis efter utdelningsdatum i februari och Citigroup kom inte in i tid - vilken skillnad det gjort! - så den får redovisas i mars.

Jag hade räknat med att Santanders sänkning av utdelningen som annonserades i början på året skulle slå igenom redan i februari men så blev det inte, utan istället var det en relativt bra utdelning denna månad och Santander var den som bidrog mest med nästan 750 kr.

DFS är en konkurrent till American Express inom kreditkort och privatlån. DFS är inte så verksamma här i Sverige men du kan ha hört talas om Dinners Club som är en av deras varumärken. DFS drabbades hårt av finanskrisen men har sedan dess lyckas transformera sig till en kundvänlig och växande kreditkortsleverantör med relativt trevligt P/E på 12,47 och direktavkastning på 1,57%. I februari betalade man ut den sista annonserade kvartalsutdelningen på $0,24 och jag hoppas att vi under mars eller april får en höjning av utdelningen för kommande fyra kvartal på 10-15%. Det vore en trevlig lönehöjning! Innan höjningen så bidrar DFS med 840 kr/år via utdelningar till vår förmögenhet.

MORL och CEFL är två inkomstorienterade högavkastare med 2x hävstång. Den första handlar med amerikanska mREITs medan den andra är en brett diversifierad fond av Closed End Founds. MORL delar ut stort var tredje månad med småskvättar däremellan medan CEFL delar ut lite mer jämt varje månad. Avkastningen på MORL och CEFL ligger kring cirka 23% respektive 19%. Både MORL och CEFL är mina val av investeringar i räntebärande papper i stället för preffar som är poppis hos många. MORL och CEFL bidrar via utdelningar med cirka 5400 kr/år.

Inte så långt kvar till vi får en hyra gratis per år via MORL och CEFL!

Nästa månad ser ut att bli bästa utdelningsmånaden någonsin. Bara någon tia kvar till 3000 kr!
Utdelningsprognos.

Mer om utdelningar och grafer över hur utvecklingen ser ut hittar ni i fliken "Utdelningar" i bloggens huvud. Lite mer om MORL och CEFL finns här.

Etiketter: , , ,

måndag 23 februari 2015

Ursäkta röran - Kommentarsfunktionen ändras

Jag klickade i tidernas begynnelse i "Använd Google+ för kommentarer" och tänkte det skulle vara lite kul. Jag tänkte inte en minut på konsekvenserna. Några har haft synpunkter på valet då det gör det svårt att kommentera och jag har inte heller fått kommentarerna att funka på mina sidor som är länkade i huvudet. Men eftersom jag efter år av strulande med bloggplattformar utvecklat ett stark motvilja mot bloggmeck så har jag låtit det ligga på att göra listan och jobbat med förträngningstaktik. Men i morse fick jag plötsligt stark arbetslust och har försökt fixa problemen.

I jakten på en lösning på kommentarer på sidorna har jag bland annat bytt mall vilket gör att det för tillfället är oerhört färgglatt här på bloggen. Det kommer ordnas när jag får tid. Det som redan är ändrat är kommentarsfunktionen som återgått till standard, dvs Bloggers traditionella kommentarsplattform.

Tyvärr innebär detta att alla gamla kommentarer försvinner men det får vi hoppas kompenseras av att man numera inte behöver vara inloggad Google Plusare. Dessutom fungerar kommentarer på sidorna nu.

Tack till dom som faktiskt kommenterat tidigare.

söndag 22 februari 2015

Nytt jobb på gång? - Tankar om mig själv och jobbet

Jag var på sista intervjun i fredags för ett nytt uppdrag på min arbetsplats. I princip är nog allt klart men jag har en gnagande känsla av obehag om vad som ska hända i mitt nuvarande projekt när dom får klart för sig att jag ska lämna och börja inom ett annat projekt. Firman jag är på är extremt toppstyrd och några av dom högsta cheferna som har insyn i mitt nuvarande projekt vill inte göra några förändringar i de delar som jag arbetar med. Tyvärr har andra redan ändrat vilket också orsakat min jakt på nytt jobb. Kommande vecka kommer ge besked och kan bli väldigt intressant. Jag känner mig i alla fall lättad att få komma i något nytt och bort från det som varit.

Jag har haft det rätt stökigt de senaste åren på jobbet. De senaste två åren har varit speciella i sig och kanske de mest prövande på alla sätt. Men det har trasslat innan dess. Det beror dels på min arbetsplats, omständigheter kopplat till mig och på mig själv. Det kan vara läge att fundera över det som varit och hur jag ska gå vidare nu när det är dags för förändring.

Arbetsplatsen
Jag kan inte göra så mycket åt mitt jobb så jag ska inte lägga så mycket tid på det här stycket. Jag kan endast konstatera att jag inte tänker göra mig beroende av min arbetsplats mer än nödvändigt.

Omständigheter
Jag har tidigare - för cirka 4 år sedan - haft en chef som stöttat mig och promotat mig internt. Kopplingen till den chefen är borta och jag har via ganska tunga uppdrag inom vissa specialområden uppbrutet med föräldraledigheter blivit svävande i organisationen på ett sätt som många som varit på utlandstjänst och kommit tillbaka beskrivit. Jag är över på något vis. Jag får leta reda på mina egna jobb och mina nya chefer i en miljö med många viljor och många beslutsfattare.

Jag vet inte om saker i praktiken blivit så annorlunda eller om jag kommit ut bättre eller sämre vad gäller jobb om jag följt en mer traditionell form av förändring i samråd med min närmsta chef, men det är en väldigt frustrerande resa att stå själv mellan alla viljor varje gång. Det har också gjort all form av planering av karriär är omöjlig.

Senaste gången - när jag fick det uppdrag jag nu har men ska sluta från - så underskattade jag helt vikten av en bra chef. Vibbarna var "så där" mellan min nuvarande chef och mig redan från början men jag tyckte att jag skulle kunna hantera det. Det har jag väl gjort skapligt - något jag trots allt är ganska nöjd med - men när det varit så turbulent som det varit har det varit tråkigt att inte ha en chef som är på samma planhalva som jag.

Mig själv
Här finns det mycket att göra! Det finns två huvuddelar jag kan ändra. Mitt sätt att vara på jobbet och mitt sätt att tänka och förhålla mig till jobbet.
Ibland lägger vissa till: "It can be changed".
Mitt sätt att vara
Jag känner ofta att jag tar/har ett stort - som i brett - ansvar. Det gör mig ofta ganska tyngd och fördömande samtidigt som jag lätt blir väldigt raljant. Jag kan också vara ganska bestämd och sätta mycket av min pondus bakom det jag vill vilket vissa regerar starkt på. Det gör helt enkelt min personlighet rätt "giftig" och för vissa människor svår att hantera. Det raljanta kan jag/bör jag/har jag tonat ned men det ligger i min personlighet och är en del av min humor.

Jag är också ofta rätt stressad, vilket framgår, och less , vilket jag inte brukar visa så tydligt. Det gör att jag har rätt lågt tålamod - inte kort stubin, jag är sällan arg - och känner mig och uppfattas nog som speedad.

Tyvärr uppfattas jag som väldigt ojämn, tror jag, då jag har bristerna ovan samtidigt är den som nog har mest erfarenhet av projektledning och ledningspositioner i min grupp. Men mycket är gissningar, då det egentligen inte funnits någon feedback att tala om under de senaste fyra åren.

Vi har haft, för nu vet jag inte längre, ett bedömningssystem av ledare i vår organisation. Jag har haft hög ranking där till jag började hos min nuvarande chef, då blev det tyst från dag ett kring värdering och feedback.

Jag har trots allt gjort en del bra också. Utifrån min erfarenhet har jag levererat bra, jag kan i många avseenden gjort mina bästa år på det företag jag är eftersom jag kunnat dra nytta av många färdigheter jag skaffat mig genom tidigare jobb. Jag har hållit en hygglig dialog med min chef och haft ett ganska bra till riktigt bra samarbetsklimat med de flesta.

Min inställning till jobbet
Jag har funderat mycket de senaste veckorna på just min inställning till jobbet. Jag tror jag jobbar på ett stort bolag för att få uppleva något jag inte skulle kunna i något annat mindre bolag. Då kan jag ta Dilbertifieringen, skitlokaler, idiotiska beslut och internpolitik mot att jag får något som annars inte går att uppleva. Det jag får är stora projekt, stora pengar, komplexa kontrakt, utländska underleverantörer och stora grupper människor som ska ledas och styras och den dynamik och svårighet som följer med det.

Nu får jag bara delar av det till relativt hög kostnad. Något som också stör mig är att jag lär mig väldigt lite just nu. Tyvärr ser jag det här en konsekvens av att jag haft svårt att på ett ordnat sätt flytta mig i organisationen, jag står rätt mycket och trampar på samma ställe eller på ett allt mindre ställe. 

Vad gör jag nu?
Jag tror faktiskt att svaret på hur jag ska gå framåt ligger i de livsförändringar vi gjort. Ekonomiskt så har jag lärt mig att mindre kan vara mer. Jag strävar inte alls efter prylar eller händelser som jag gjorde förr men har trots det blivit mer nöjd med livet än jag varit på många år.

Acceptans
De flesta saker som är kopplat till mitt jobb kan jag inte göra något åt. Jag strävar inte heller efter någon karriär vidare från där jag är. Jag kommer fortsätta leva i en frustrerande värld så länge jag är kvar på min arbetsplats och jag måste hitta ett sätt att acceptera det. Det här handlar om att hitta ro i tanken. Jag tror faktiskt jag håller på hitta rätt här men måste jobba vidare.

Styra tankarna mot något positivt - Väva mig samman mer med människorna
Jag måste börja fokusera på mer positiva saker på min arbetsplats. Där har jag massor kvar att göra. Jag skulle också vilja hitta andra sätt att jobba professionellt med andra ledare runt mig. Jag hade redan tidigare som ambition att hitta nya sätt att jobba med min chef när jag började i den organisation som jag är i nu men jag behöver nog göra omstart på det.

Vara tacksam för det jag har
Gud, jag är riktigt bra på det här privat nu, men har så mycket svårare i jobbet. Det ska jag verkligen försöka förbättra. 

Vända svårigheter i det som är och varit till en lärdom
Jag har lärt mig massor - konstigt med tanke på att jag sa för ett par stycken sedan att jag inte lärde mig något - de senaste två åren. Saker som jag gärna inte lärt mig men som jag faktiskt har nu. Jag ska se om jag inte kan skriva lite mer om det längre fram. Framför allt har jag blivit mer ödmjuk inför personers upplevelser av olika situationer.

Gjort är gjort
Jag lägger de senaste åren bakom mig nu. Jobbet och de åtaganden jag gör där är viktiga för mig det kommer dom fortsätta vara. Men det får bli slut med extra åtaganden, tjänsteresor utanför arbetstid, uteblivna fikaraster och utebliven lunch. Jobbet får mycket mindre plats i livet från nu!
Jag ska cykla mer!

Etiketter:

tisdag 17 februari 2015

Snart ett år sedan den stora förändringen

Så här dags för ett år sedan började sista fasen i flytten från det stora huset på landet till fyran i stan. Kartongerna kom och vi började packa på allvar. Nästan tio år i 180 kvadratmeter, gigantisk lada, stor tomt och fyra barn skulle in i en bostadsrätt på femte våningen i stan.

Köpa lägenhet och sälja hus var relativt lätt. Men allt det andra! Barn som skulle skolas in på skolor och dagis. Allt som skulle säljas. Skrotbilen som stått i fem år skulle bort och naturligtvis hade bromsarna rostat fast. Städningen. Flytten. Besiktningar. Turerna till soptippen var lördagsnöjet; men trots att vi jobbade rätt intensivt månader innan flytten så fyllde vi den stora flyttbilen. Ja det blev lite över faktiskt, så vi fick åka några extra vändor med vanliga personbilar.

Vi var klara på landet. Mot slutet så var vi mest less på bilar som strulade, arbete med hus och tomt som pockade på och alla prylar som vi aldrig hade tid att använda. Allt vi ägde och det var mycket, stod mer som en symbol över det vi vill vara än det vi var. Vi var inget annat än ständigt bilåkande människor som sprang, ja snarare åkte, i hamsterhjulet.

Trots att vi alltid har varit ganska ekonomiska så hade vi aldrig några pengar över. Månad och pengar tog slut samtidigt med lite tur. Ibland blev det lite över av pengarna men det jämnade snabbt ut sig med någon bilreparation eller så.

Efter lite inspiration från några bloggare så identifierade vi två saker som sedan ledde till flytten.
  1. Vi hade ett liv utanför arbetet som krävde massor av tid och pengar vilket inte alls passade våra behov. Med fyra barn och båda som heltidsarbetar på rätt krävande jobb med tjänsteresor så skulle vi ju leva så enkelt liv som möjligt. Inte så tidskrävande som möjligt. För oss vore ju ett naturligare val att bo nära jobbet i något som krävde minimal arbetsinsats från oss. 
  2. Vi hade ett liv som var väldigt ofokuserat både vad gällde ekonomi och tid. Sportprylar, resor och RUT-tjänster skulle allt in i budgeten. Tiden skulle fördelas på pendling, renovering, trädgård, bilar, barn osv.
Vi hade också reflekterat över nyttjandegraden på allt vi hade. Den stora tomten med skogen inpå var ju fantastisk för barnen. Men under perioden oktober till mars var det alltid för mörkt när vi kom hem på vardagarna för att vara ute. Helgerna var det alltid massa annat så barnen var sällan ute på tomten om dom var hemma. Samma gällde släpkärran, cyklarna, motorsågen, landen, de flesta rummen i huset. Ja listan kunde göras lång av det som fanns men aldrig användes.

Så vi tänkte om. Vi köpte lägenhet nära skolor, dagis och mataffär. Det blev en fyra - rätt stor men barnen får dela rum två och två - och bestämde oss för att prova utan bil. Vi ville ha det enkelt. Vi ville få positiva sekvenser av händelser. Med cykel får man vardagsmotion. Med mindre bostadsyta behöver man städa och plocka mindre.

Flytten var en stor förändring för oss som människor. Jag och äldsta barnet var hårt rotade där vi var. Jag minns när småbarnens batteridrivna bil åkte iväg med sin nya ägare. Då var jag ledsen och undrade verkligen om vi gjorde rätt. Stora barnets överväldigande sorg över att byta skola var också jobbig att möta. Men det kändes också skönt och viktigt att ta ansvar för vårt liv och agera på det som smugit på oss under åren.

Det som är intressant är att flytten startade en process hos oss. Vi hade aldrig tanken att spara speciellt mycket pengar när vi flyttade. Inte heller såg vi något värde i att minimera antalet prylar. Men känslan av att ha pengar över som ger en känsla av frihet är svår att förklara men den ligger nära känslan av lättnad när antalet prylar minskar. Lärdomarna vi gjort under det här året gör att det ibland blir lite rörigt när jag eller min sambo ska berätta varför vi flyttade. Det som kommit till på vägen blir en del av skälen till flytten. Men i själva verket är dom snarare är ett resultat.

Skälet till att vi flyttade var att vi gått i en klassisk konsumtionsfälla: Vi hade optimerat antalet prylar och tjänster vi köpte; storleken på hus och biytor vi hade för vårt boende och med det optimerat möjligheterna till nya inköp och hobbies. Så länge möjligheterna är begränsade och tiden är tillräcklig kan det vara trevligt. Men sen blev det mest skit faktiskt!

Etiketter: ,

lördag 14 februari 2015

Energinivån - Lite små försök och större misslyckanden

När jag jobbade med våra mål inför 2015 så konstaterade jag att en av de största hindren för att jag ska nå dit jag vill var jag själv. Jag har för låg energinivå och mycket går för tungt bland annat för att jag har gjort det för svårt för mig.

Några saker har jag gjort redan.
  • Försöka göra en del vardagssaker till vanor. Jag försöker tänka mer i sekvenser, där jag försöker få en handling att trigga en annan, i ett återkommande mönster dag för dag. Ta frukosten som exempel:
    • Gör i ordning grötkastrullen. 
    • Meditera. 
    • Koka gröt. 
    • Snabb morgontoalett. 
    • Tandtråd.
    • Borsta tänder. 
    • Klä mig.
    • Matlåda.
    • osv
  • Planera upp helgerna så att jag styr tiden och vi gemensamt sätter förväntningarna. 
  • Äta frukost varje dag.
  • Provat leva utan kaffe. 
Första punkten ovan handlar om att göra mera saker med mindre instoppad energi. Tanken är att sakerna ska gå av sig själv som en automatiserad handling. Det har fungerat väldigt bra. Som du ser mediterar jag som en del i morgonens aktiviteter vilket är en av de grejor vi tillfört i morgonrutinen sedan nyår. Det är inget märkvärdigt, bara några minuter, men det är en övning i att skapa nya vanor. Där är den nya vanan mellan två handlingar så sköter sig ganska själv.
Att planera upp helgerna har varit intressant men samtidigt lite frustrerande. Ett schema att följa gör allt lättare så i grunden är det bra men det blottar hur sjuk vår verklighet är när det är så svårt att få enkla saker gjorda. Vi jobbar i princip hela helgerna för att hålla familjen igång. Det är värt att återkomma till.

Så det senaste jag gjorde, provat en vecka utan kaffe. Skälet till det var att jag läste att många upplever sig piggare på eftermiddagen och kvällen om de slutar dricka kaffe. Än så länge är resultatet relativt bra. Jag ska prova en vecka till.

Det som finns en hel del att göra runt är att förstärka morgonrutinerna så att jag är på jobbet tidigare. I takt med att det blir ljusare så kommer det bli dubbel belöning på att komma hem strax innan fyra om kvällarna dessutom blir längre. 

Jag skulle också kunna göra mer för att få mer dagsljus mitt på dagen.

Men allt fungerar inte bra. Här är något som jag inte riktigt fått styr på.
  • Sömn. Jag har ibland svårt att komma i säng och somna på kvällarna. Inte alltid men jag har sekvenser där jag bara får fem timmars sömn per dygn under några dagar och det är det som är problemet: när jag sover dåligt sover jag ofta väldigt lite under flera dygn. På det stökar småbarnen mycket om nätterna för tillfället.
  • Jag - ja hela familjen - måste försöka lägga en del triviala sysslor på vardagarna. Som det är nu skjuts hela, eller åtminstone för mycket, av veckans familjesysslor in i helgen. Handling, träning, städning, tvättning, nöjen, läxor osv.
  • Träningen haltar. Dessutom har jag fått gå till läkaren med ett knä men det är bara att ta nya tag.
  • Tjänsteresorna som jag lever med suger enormt med energi. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att förbättra situationen. Några av mina kamrater har på senare tid vägrat att resa som jag gör utanför ordinarie arbetstid utan gör det i stället på arbetstid. Jag har svårt att få tiden att räcka då tyvärr. 
  • Jobbet. Jag reflekterade över det i veckan att jag kanske har en konstig syn på jobbet. Jag fikar nästan aldrig, har ofta minimal lunch om jag inte tränar och lägger ofta möten där andra gnäller för ett det är tidigt eller sent. Sen är inflödet av energi noll.
Det  jag vill göra härnäst är att försöka fånga vardagen lite bättre. Till jobbet tidigare och hem i tid. Sedan försöka få något ut av det lilla som finns kvar av dagen innan nattningsbestyren börjar.

Etiketter:

tisdag 10 februari 2015

Preferensaktier och så blev det lite om tänkbara alternativ

Det här inlägget började med att jag övervägde att köpa in mig i en börshandlad fond med amerikanska preferensaktier. Räntebärande papper kan vara ett sätt att diversifiera sin portfölj och generera avkastning i en värld där aktier är högt värderade.

Varför tittar jag på preferensaktier och liknande alternativ?
Jag söker relativt hög direktavkastning - gärna mer än 7% - inom värdepapper som inte är aktier. Samtidigt så ser jag gärna en fond i form av etf eller etn som sprider riskerna snarare i stället för enskilda preffar. Då finns det några olika alternativ.
  1. Obligationer. Antingen med låg risk och hävstång eller "junk bonds". Då det här går att köpa via mina pensionsförvaltningsalternativ så tänker jag inte lägga någon tid på det här. 
  2. ETF med preferensaktier. 
  3. Closed end found med preferensaktier. 
  4. Investering i Collateralized Loan Obligations (CLOs). Diversifierade låneportföljer.
  5. Investering i huslån - mREITs, så som MORL.
  6. Blandfonder för "fixed income".
  7. Business Development Companies (BDCs)
Endast 1-4 och 6 är vad jag skulle kalla ränteavkastande papper medan 5 och 7 är aktier i bolag som handlar med lån. I praktiken är skillnaderna dock små. mREITs och BDCer gör inte mycket mer än handlar med lån och de ska enligt sina skatteregler dela ut en mycket stor del av vinsten. Som så är dom i princip fonder som handlar med räntepapper vilket är vad jag letar efter.

Amerikanska preferensaktier, CLOs och underliggande papper i mREITs är alla ganska svåra att förstå. Det som överraskade mig lite var att preferensaktier vara bland de mest svårgreppbara då det finns så många olika varianter.

Nästan varje preferensaktie har egna skrivningar kring inlösen, vad som händer vid betalningsinställelse osv.

Diversifiering kan bidra till att minska risken då det blir en stor blandning av olika typer av preffar, men bara till viss del.  

Lite kort om riskerna i preferensaktier

  • Räntan i absoluta tal.
  • Spread mellan kort och lång ränta.
  • Betalningsinställelse.
  • Inlösen, en märklig skrivelse för många preffar som gör att den som ställer ut pappret kan återköpa till en viss kurs. I en fond kan finns aktier som är värderade över inlösensvärdet. Om pappret återlöses så förlorar man både kapital och förmodligen får man köpa en ny preff med sämre avkastning.

ETF med preferensaktier

Källa: http://etfdb.com/type/preferred-stock/all/#dividends
När jag började skriva det här inlägget så var det en ETF med preferensaktier som var det jag tänkte hitta och köpa och därför började jag med att ta fram tabellen ovan. Avkastningen var lägre än jag räknade med - det kan vara så att etfdb.com räknar lite lågt av något skäl, flera källor ger högre värden på över 6% - och det gjorde mig lite besviken.

För mig betyder det att den här typen av produkter inte avkastar mycket mer än en diversifierad portfölj med högavkastande aktier. Av beta-värdet (ett mått på volatiliteten) att döma i tabellen är dom mindre volatila men å andra sidan inte inflationsskyddade. 

Ser inte så svårt ut!
Jag började studera PFF och PGX ganska parallellt och hittade bland annat Increasing Cash Flow In A World Without Risk Free Yield-Bought The ETF PFF som innehåller en genomgång av PFF. Så vitt jag kan bedöma från den genomlysningen så är PFF en blandfond i preffar och obligationer. Dessutom med inslag av högriskbolag så som BDCer och REITs. Jag kontrollerade PFFs 10 största innehav, finns på etfdb.com och där verkade allt superseriöst. Men länken gör det ju troligt att det "under huven" är lite rörigare.

Samma gäller PGX, vars enkla tårtbitsschema i inledningen, också visar på enkelhet och trygghet. Men, en stor andel av PGX innehav är "junk grade"-klassade papper - i storleksordningen hälften (källa länken ovan) som gör troligt att samma förhållande finns i PFF. Dessutom framgår inte innehaven i REITs och BDCer i ett diagram som ovan. Det kan också vara av intresse att kontrollera andelen oljerelaterade tillgångar idag, vilket jag inte gjort eftersom jag inte vet hur jag ska göra det.

Länken ovan reser också ett annat problem, nämligen sättet som en del av pappren ges ut på som gör att en obligation eller preferensaktie kan framstå som exempelvis amerikansk medan den i själva verket är knuten till ett bolag i ett annat land, vilket kan skapa valutarelaterad risk i den här typen av fond trots att den risken verkar liten. Sammantaget så är den information som finns svårtolkad kring de två ETFer jag tittat på.

Då både PFF och PGX och dess delar i mångt och mycket är högt värderade så är inte inlösensrisken eller kursfall alldeles otroligt de kommande året.

Skaplig avkastning, svårbegriplig struktur med delar som har hög risk, hög diversifiering, fifty-fifty junk och investment grade. Värdering och ränteläge ... Jag måste jobba vidare med det här men i dagsläget så avstår jag någon av ETFerna PFF och PGX. För mig så ligger den förväntade avkastningen under direktavkastningen, så säg 4-6% som förväntad avkastning under 2015. Det är inte så attraktivt med tanke på frågetecknen som finns.

Som jag ser det så tillför inte heller en etf så som PFF eller PGX något jämfört med en svensk ränte/obligationfond med high yield papper. Tvärt om så verkar detta vara att gå över ån efter vatten. Först växlingsavgift och högt courtage, sedan månadsutdelning med växling och eventuell återinvestering. Allt detta slipper man i en traditionell svensk fond. 

Då CEFerna som handlar med preffar lider av liknande problem som ovan men har hävstångsproblematik vilket inte passar i dagsläget så avstår jag även dem.

Andra alternativ

Av de andra alternativen jag nämnt ovan så har jag redan MORL. Det finns massor att läsa på SeekingAlpha och jag tillför inget här. Jag kommer köpa mer MORL. En räntehöjning i USA kommer sänka MORLs värdering men något är redan inprisat.
Det nya blir nog en investering i OXLC som är en CEF som investerar i CLOs (jag spelade tärning med sidorna: C,E,F,L,O,X för att få till den meningen :)).

En closed end found, CEF, är ungefär som ett investmentbolag, med ett givet antal aktier, till skillnad från en öppen fond som exempelvis en ETF eller Avanza Zero som för in kapital när du köper aktier i fonden. Det betyder att du köper andelar i en CEF som i sig kan avvika kraftigt från underliggande tillgångars värde, på precis samma sätt som ett investmentbolag. Det har både för och nackdelar men är inte så konstigt.

Dom CLOer som OXLC baserar sin verksamhet på har ofta bättre kreditrating än preffarna men man använder hävstång för att pressa upp avkastningen. Hävstången är hög ,det gör denna typ av tillgångar lite illa sedda, men inte högre än vad det flesta banker använder så på så vis är dom ganska traditionella kreditinstitut. Dessutom fick CLOs ett dåligt namn i samband med kreditkrisen 2007-2008. Jag har kommit till slutsatsen att det är irrelevant för min fortsatta investering i denna typ av papper. Jag är dock lite orolig för vad räntan kan göra och kommer kliva in stegvis under året.

OXLC verkar tappa cirka två procents värde per år på grund av "överutdelning av kapital" - en skatteteknisk grej med CEFer i USA - så förväntad avkastning under året bör ligga mellan kring 10-12%. Mer attraktivt än ETFerna vi tittade på ovan men inte nödvändigtvis mer komplicerad.

Köper jag BDCer så blir det genom BDCL då denna typ av bolag verkar "bottnat" nu. Men jag är tveksam då det är lite skurkbolag över BDCer. Jag är mer sugen på blandfonder med räntepapper, där preffar kan vara en del och därför kan det bli lite inköp av CEFL eller DVHL. Dom är betydligt bredare och mer diversifierade än PFF eller PGX samt erbjuder möjligheter till bättre avkastning.

Etiketter: , , , ,

söndag 8 februari 2015

Hashfrittata - Living off the grid

Igår hade vi en riktigt lat dag hemma då vi körde en rejält blandad sjukkompott. De två äldsta barnen var helt däckade så vi var tvungna att ställa in alla familjeplaner och ligga lågt hemma. Jag och min sambo tog chansen att fantisera om livet. Om framtiden.

Ett sätt - kanske ett av de bästa sätten faktiskt - att öka sin frihet är att minska sin kostnadsbas och sitt beroende till inkomst, prylar och krav på komfort. På engelska kallar vissa det här för att leva "a tiny life", ungefär "ett litet liv", vilket också är namnet på en kul site.
Från The Tiny Life. Del av sovdelen i en gammal vagn. 
Thetinylife.com är mycket en inspirationskälla till att leva enkelt och litet. Ibland i kombination i bland var för sig. Det är nämligen inte så att alla som lever litet lever enkelt, för om man kan dra ner kostnaden och storleken på sitt boende så kan man unna sig en del annat vilket gör att många små bostäder är rena inredningsporren.

Naturligtvis är det inte bara amerikaner som lever litet. Här är från en svensk -  Bloggaren: Att leva det levande livet (klickbar länk) - som lever på ett par tusen i månaden i sitt lilla hus anpassat för svenska förhållanden.




Har man nu börjat fundera på att leva litet, kanske dessutom lite ensligt, så är det naturligt att fundera på vad man kan göra för att öka självständigheten ytterligare. Då kan man titta på en site som heter Permis.com som handlar om Permakultur som i sig handlar om hållbart brukande men som har många naturliga kopplingar till minimalism, "tiny living" och självhushållning.

Inte minst tycker jag dom som sysslar med aquaponics - slutet kretslopp med fisk och grönsaksodling lite förenklat - i våra klimatzoner är kul att följa. Se exempelvis Frostyfish.

Vi har varit inne på att skära ner bostadsytan och göra oss fria från många måsten tidigare. Det går att göra detta genom att flytta till mindre lägenhet i stan vilket har sina klara poänger. Men nu fantiserar vi om att skapa något eget på egen mark. Ett Tiny House på egen mark. Vi har tittat på det här någon gång innan och tänkt köpa en bit mark och bygga något. Problemet är att nyetablering av bostäder känns svårt, även om det är mitt i skogen, så det enklaste är att köpa något som är relativt rätt från början. Skick spelar mindre roll då vi vill forma stället själva. 

Gårdagen handlade mycket om ett liv där vi är skuldfria, lever bra men litet och nyttjar den tiden vi då får till att leva ett trevligt liv på den plats vi bor. Det innebär lite odling, enklare djurhållning, matlagning och kanske en rejäl dos "off the grid" tänk med egen el, ved och återvinning i så stor del som möjligt.

Ett riktigt intressant alternativ är att köpa en tomt relativt centralt och bygga något nytt där kring samma tankar. Det kan kanske bli en annan postning, eller om någon läsare har lästips. I en mer urban miljö så är nog ett passivt hus med integrerad odlingsmöjlighet det som är intressantast. 

Rubriken undrar ni kanske över? Den kom till som ett skämt när vi diskuterade vad vi  ska äta när vi är självförsörjande. Med ägg och potatis från egen odling så ligger ju Frittatan bra till. Den gör sig bra med örtkrydda och växthuskapacitet lär det inte vara någon brist på där vi lever ensligt.

torsdag 5 februari 2015

Matkostnader - Lite reflektioner kring Frivid42s inlägg och kommentarer

Jag började skriva lite i kommentarsfältet på Frivid42s blogg. Han har skrivit lite om matkostnader och beskrivit en typisk meny för en vecka. Jag vet inte riktigt vad som hände men jag blev rätt frågande inför flera av kommentarerna som följde. Nu blev det jag ville skriva så långt att jag lägger det här.

Frivid42 hävdar att hans familj om fem kan leva på 3 000 kr/mån vilket inkluderar schampo och toapapper och liknande hushållsprylar.  Jag tycker det låter sportigt men håller det inte för otroligt. Utifrån min egen erfarenhet så går det dock inte att utgå från en hög nivå och spara sig till så låga nivåer rakt av. Det är en utbildningsfråga och ändrad livssyn som ligger bakom och förändringarna är så mycket större än man någonsin kan ana om man kommer från en hög nivå.

Vad var det då med kommentarerna. Det finns två typer av kommentarer. De som slår fast hur de ska konsumera och de som undrar hur en given rätt kan tänkas nå en viss kostnadsnivå givet deras krav på råvaror.

Om vi ska börja med gruppen som slår fast hur dom ska konsumera så har dom naturligtvis ett starkt skäl till sitt val. Det ska vara ekologiskt. Jag reagerar på att jag tycker det finns ett inslag av konsumerism. Man ser sig själv som en konsument. Jag tror tankesättet gör det omöjligt att komma ner till 3 000 kr/mån för en familj av fem. Det tolkar nog dom flesta som att jag angrep deras önskan om att handla ekologiskt.

Jag skulle vilja säga att alla som lägger mer än nödvändigt av pengar på en produkt gör det för ett skäl man tror på. Här kommer några exempel:
  • Vårt barn ska ha en bra och säker barnstol. Därför ...
  • Vi tycker det är viktigt att ha en säker och miljövänlig bil så ...
  • Jag tycker det är viktigt att motionera så därför springer jag Göteborgsvarvet.
  • Textilarbetarna i Kina har så taskig arbetsmiljö att jag köper ...
  • Jag älskar mina barn så jag har barnförsäkring. Bolag X är ansedd av Råd och Rön ... 
  • Vi äter bara ekologiska grönsaker för att ...  
  • Jag köper bara Bävernylonoveraller för att ...
  • Mitt barn ska inte sova i giftiga lakan utan ...
För mig är ovanstående en typ av konsumerism, ett beteende där prylar ska ge andra effekter än att lösa det grundläggande behov som produkten är tänkt att lösa. Det är till och med lätt att köpa produkter som inte ens behövs, för känslan eller för den effekt man tillskriver en produkt mer än den direkta nyttan.  Det här är i min värld att börja i fel ände! Det här är konsumerism.

Om vi går tillbaka till maten som diskuterades i Frivid42s inlägg så har jag svårt att se varför en ekologisk livsstil skulle påverka matbudgeten speciellt mycket. Det som driver matbudgeten är att skruva upp förväntningarna på vilken mat man äter och att tro (det kan till och med vara sant) att man fyller större syften med den om man använder ekologiska livsmedel. Pannkaka kan helt enkelt vara ekologisk. Jag är övertygad om att potatis är bättre än paprika; att körsbärstomat är lika besprutad som vanlig tomat och att gurka mest är vatten oavsett odlingsform.

Jag är troligtvis alldeles för otydlig i det här inlägget för den läsare som nått hit. Men det handlar om mallar och mål för livet som vi alla har. Skälen till att hålla fast i dom är ofta inte helt relevanta och rationella, dessutom ändras hela tiden referensramen så att man drabbas av livsstilsinflation. Det är här man måste revidera sin syn på livet om man ska ner i omkostnadsnivå rejält. Är man inte villig att göra det så är det svårt att spara mycket pengar eftersom man är fast i stereotyper och förväntningar som vårt konsumtionssamhälle sätter åt oss. 

Jag skulle nog stanna där, jag har gjort min poäng men kan inte låta bli: det roliga är att kostnaden för att nå upp till mallen, exempelvis om att äta hälsosamt eller åka säker bil, kan överträffa nyttan, om den ens finns.

Frivid42s inlägg hittar ni här: http://frivid42.com/2015/02/04/vad-ater-familjen-frivid42/

Etiketter: ,

onsdag 4 februari 2015

Tillgångar januari

Årets första månad rusade förbi och det är dags för någon form av sammanställning. Jag har funderat på om det är lämpligt att göra denna typ av rapport på kvartalsbasis i stället och så blir det nog under 2015. Så jag försöker hitta formerna för en ny mall nu i januari och så kör vi uppdateringar i kvartalssluten framöver.

Tillgångar

Jag gjorde de flesta förändringarna i vårt liv 2014 men inte första januari. Jag valde dock det som referens då jag faktiskt hade värdena från årsskiftet. Det här är bra, och hade jag valt att redovisa lägenheten och amorteringarna där så hade siffrorna sätt ännu bättre ut. Det känns fantastiskt när det blir sammanställt så här!

Det är två orsaker till den stora ökningen i tillgångar. Den starka börsen globalt, där jag har mina pensionspengar i form av ITP och vårt eget sparande. Det här är en snöboll som kommit i rullning för att använda investerarfloskler! 

 

Innehaven 

Jag slutet på januari ledsnade på National Bank of Greece och sålde när dom stutsade efter en nedgång på 25% under en handelsdag. För dom få slantar som fanns kvar där så köpte jag stor del MORL och DFS.

I korthet om några innehav.

Citigroup
Jag räknar med att låta detta innehav ligga länge i portföljen. Intressant i närtid är att C ska upp igen för Amerikanska myndigheter för att få godkänt på sin kapitalplan och efter det så kan utdelningen eventuellt höjas något för q2 och framåt.

Santander
Störtdök efter nyemission och sågning av utdelningen till en tredjedel i januari och jag var så less på banker att jag var nära att sälja. När det här skrivs så har man släppte en kvartalsfyra som är mycket lovande. Vinst upp 70% jämfört tidigare år. Från Seeking Alpha:
Santander reported net profit of €1.46B ($1.65B), up from €864B a year earlier and against analysts’ forecasts of €1.45B.
Santander får vara kvar då det är en fin bank som har bra exponering mot områden där jag varit avsiktligt återhållsam med investeringar, så som i Mellan- och Sydamerika.
 
Avance Gas
Ett intressant norskt rederi. Har gått ned kraftigt under slutet av januari men just nu vänt tillbaka. Högutdelar som kan bli en stabil inkomstgenerator framöver.

Övrigt
Jag har avsiktligt ökat lite i norska tillgångar och försökt sprida lite till räntebärande papper via MORL och liknande, alternativt till andra sektorer än finans och energi framöver. I graferna nedan förstår ni varför.

Portföljsammansättning 
Bortföljens vikt i valutor.

Portföljens vikt i olika sektorer.
På pensionssidan har jag minskat Europeiska aktiefonder något efter den kraftiga uppgången. Pengarna har gått till företagsobligationer. Fortsätter börserna så starkt som dom gjort nu så behåller jag ungefär samma värde i aktiefonder framåt men växlar av en del värdeökning till räntebärande.

Etiketter:

söndag 1 februari 2015

Ekonomi januari - Djupanalys

Vi börjar med hårda siffror:

En riktigt bra månad med 54% i sparkvot. Som nästan alltid så är det utgifterna som gör skillnaden, inte inkomsterna.

 

Mat och hushåll

Allt du köper på ICA, eller snarare Lidl. Här ingår även receptfria läkemedel. Vi har varit hemma fram till den 12 januari rätt många av oss samt haft lite andra lovdagar i januari så det här är på väg åt rätt håll. Vi har sänkt kostnaderna främst genom en "dag för dag" orienterad budget. 6000 kr på en månad är 200 kr per dag. Ser man det så så är det inte svårt att hålla igen kostnaderna då vi lätt kan äta för 30-40 kr per dag och övriga kostnader ofta är marginella.

Numera har de minsta inte några blöjor vilket bidrar till att sänka denna kostnad. Här finns dock mer att ge och det ger snabbt mycket pengar på ett par månader  om vi kan sänka kostnaderna med 10%, men vi ska inte glömma var vi började. Jämför exempelvis medelvärdet för 2014 i tabellen ovan.

 

Alkohol 

Vi har levt bra i januari och köpt en del alkohol. Jag har även druckit någon öl ute på puben när jag varit på tjänsteresa. Det finns en hel del kvar av alkoholen till februari också så det här får med tvekan godkänt. Det här tillsammans med mat och hushållskostnaderna den kostnad som vi hade svårast att förstå när vi började föra detaljerad kassabok. Några flaskor vin blev tusentals kronor per månad och det berodde naturligtvis på att vi hade en bild av vad vi gjorde och en verklighet som skilde sig åt.

 

Äta ute

Lite blandat. Någon Ikealunch under lovet. En McDonalds för delar av familjen. En lunch med sambon. En dyr fika för hela familjen under lovet.

 

Tandläkare, optiker och frisör

Nya glasögon för en vuxen i övrigt inget annat. Sällankostnad som förhoppningsvis ska dröja några år innan det är dags igen.

 

Barnomsorg

Oförändrat jämfört med 2014 vilket jag undrar om den kommer att vara hela året. Den här kostnaden kommer ändras radikalt hösten 2016 innan dess är det som det är.

 

Hem

Denna post består av månadsavgiften i bostadsrätten och räntan på lånet. El lägger vi även här. Utöver det så är det saker för lägenheten så som gardiner, mattor och möbler som ingår. Det här är den post som vi avsiktligt hållit låg i 2014 och som jag skulle tro kommer ligga lite högre i 2015 då vi behöver anpassa möblerna lite till vårt boende.

 

Kläder

Lite enkla inköp. Vi försöker köra vintern ut med mycket av vår befintliga garderob för såväl barn som vuxna.

 

Transport

Lite mer bussåkande i stan i och med vintern och ett besök hos släkten efter nyår. Helt normalt.Vi har en månadskostnad på vår bilpool som vi kommer säga upp. Vi använder hyrbil så lite att vi inte har något för att betala en månadsavgift. Vi står dock kvar som medlemmar då det fungerar bra de få gånger vi använder det.

 

Nöjen

En föreningsavgift för ett av barnen. I vår är det endast ett av fyra barn som har någon aktivitet regelbundet, innan cykelträningen börjar. Det är inget vi avsiktligt styrt men inte heller något vi kommer jobba för att ändra. 

 

Försäkringar inklusive a-kassa

Det har tagit tid att bli av med alla personförsäkringar men nu är det klart och vi fick lite tillbaka. Det här är den post, tillsammans med mat och hushåll, som vi gjort mest aktiva åtgärder för att minska. Nu är det en hemförsäkring, livförsäkringar på de vuxna och a-kassa för två vuxna kvar i försäkringsskydd. Fack och a-kassa är nästa kandidat för uppsägning. Jag tänkte undersöka just kostnad vs. nytta i fackavgiften och a-kassan under februari. 

 

CSN

Jag fick lite sänkt kostnad då jag var föräldraledig 2013. Min sambo lite höjd. Totalt en liten höjning mot 2014 men inget som gör någon skillnad. De låga räntorna gör att merparten av det vi betalar är amorteringar och även om vi diskuterat att öka takten i avbetalningarna så ligger vi lågt med det just nu. När vi diskuterar sabbatsår om cirka tre och ett halvt år så vill vi dock vara av med studielånen. Lite längre ner så kommer lite grafer där vi bland annat har en graf som visar våra kostnader i januari exklusive just studielån. Mer om det nedan.

 

Skatter och finansiella utgifter

Skatt på kapitalförsäkringarna.

 

Semester

Inga kostnader denna månad. Nästa månad ska vi betala påskens resa till Mallis, då blir det värre.

 

Övrigt

Tv, mobilabonnemang, Netflix, apotek och en sen julklappsfaktura. När jag började föra den här typen av journal för ett halvår sedan så gick det inte ens att reda ut vad som låg i övrigt då aktivitetsnivån var så hög. Vi kan konstatera att vi valt att spara på två sätt. Kostnaderna för hushållet har exempelvis minskat för att vi köper billigare produkter men ofta ändå relativt likvärdiga produkter mot förut. I posten "övrigt" har vi främst minskat utgifterna genom att göra mindre. Det är alltså inte billigare inköp i "övrigt" utan färre.

Så. Januari är en månad jag gillar. Rimlig aktivitetsnivå och en sparkvot på 54%! Läget är under kontroll! 2015 börjar bra.

I och med årsbokslutet för 2014 så vred jag och min sambo massor på våra siffror. Vi ville förstå och hålla ner våra utgifter. När vi vred och vände så såg vi att utgifterna består av väldigt olika delar. Vi valde då att titta på de faktiska totala utgifterna och en variant som vi kallade "lyxfria utgifter" där vi exkluderat alkohol, nöjen och semesterkostnader."Lyxfria utgifter" är vår referens för vad vi kan leva på idag om vi lever som vi gör - vilket är rätt snålt - men stryker de uppenbara utsvävningarna vi gör.

I och med att vi börjat skissa på ett sabbatsår om cirka 3,5 år (jag kallade den tre år i grafen) så är det dock intressant att titta på vad vi har för kostnadsrefens då. Eftersom vi är hemma när vi har vårt lediga år så utgår dagisavgifterna och vi räknar med att ha betalt av CSN för att förbättra kassaflödet. Dom två kostnaderna har jag dragit från den lyxfria kostnaden och plottat i lila nedan. Hängde du inte med på lila linjen så är det ok. Den används endast för budgetarbetet inför vårt sabbatsår.

Då får vi följande grafer:
Det finns två stödlinjer. Den undre är vad vi i princip har som lägsta kostnader nu (28 400). Vilken nytta den gör här kan vi kanske prata om om ni vill men vi tyckte det var viktigt när vi diskuterade 2014s bokslut eftersom vi vill veta vad vi har i kostnader som är svåra att rå på.

Den övre rödliknande stödlinjen är vad vi skulle kunna leva på - ha för utgifter totalt - om en blev arbetslös idag. Det är alltså en lön och barnbidraget som bygger upp till den nivån. 

Den gröna linjen är skillnaden mellan Utgifter och Utgifter lyxfritt. Det är alltså kostnaden för nöjen, semester och alkohol. Den är här för att trenden är intressant. Se gärna grafen i inlägget från december, där syns hur vi blivit bättre på att spara tydligt.

Etiketter: