Onkel Toms stuga

Onkel Toms stuga: juli 2014

torsdag 31 juli 2014

Tillgångar sista juli

Det är faktiskt en handelsdag kvar i juli men eftersom världsordningen inte verkar kullkastas helt så summerar jag läget nu.

Avanza
Tillgång Värde SEK (föregående mån)
Santander 37 245 (36 576)
Citigroup 68 944 (62 982)
National Bank of Greece 56 060 (59 543)
Prospect Capital 41 363 (39 427)
Global X Greece ETF 15 064 (15 044)
Totalt 218 676 (213 572)


Värdet ni ser ovan är från min kapitalförsäkring. Avanzas beräknade avkastning är på 18 710 (13 606) kr sedan start. Jag startade portföljen 2 maj 2014 och första köpet var då Citibank.

Nysparande i kaptialförsäkringen denna månad blev noll kronor. Relativt de planerade 20 000 kr per månad är det mindre bra. Reglering av en felaktighet i min lön under flera månader är skälet.

Citigroup har gått starkt framåt. Greklandsrelaterat fortsätter backa. Prospect har överraskat och varit uppe och nosat på $11,00 vilket är en ökning i storleksordningen 6%.

Från denna månad rapporterar jag även de kapitalförsäkringar som vi har för barnen. Barnsparandet skiljer sig inte på något avgörande sätt från våra övriga besparingar utan hanteras separat mer ur ett budgetperspektiv. Vi månadssparar till vi satt in 10 000 kr och sedan är pengarna där som buffert.

Barn och innehav Värde SEK (föregående mån)
Den äldsta
50% Tundra Vietnam
50% Atlant Stability
1 505
Näst äldsta
100% Amundi India
1 550
Den yngre
100% CEFL
13 018
Den yngsta
100% IAK
10 126
Totalt 26 199


Totalt på Avanza finns idag 244 995 kr.

Den äldsta har månadsspar, tidigare lika mellan Vietnam och Rysslandsfond. Där har jag sålt ryss och bytt till Atlant Stability i stället.

Den yngre köpte jag SEB aktier till i dippen när jag flyttade pengarna från fondsparande i vår bank. Det är fångat på bloggen. Jag bloggade dock inte om att jag sålde då ökningen var nästan 7% och jag tyckte jag kunde köpa annat i ställe. Jag sålde och köpte CEFL i stället.

Den yngsta flyttade jag pengarna från vår bank på samma sätt som för den yngre. Inköpet blev då IAK.

Flera av aktierna och fonderna har haft utdelning men inget är registrerat på kontot denna månad så jag redovisar inget.

Jag valde att få Santanders utdelning i form av nya aktier då jag ansåg värderingen intressant då erbjudandet gällde.
Pensionssparande ITP
1 213 445 SEK (1 182 043). Årsskiftet 1 010 508.

Numera ryssfritt bland fonderna. Det gjorde att en del breda European Emerging Market fonder fick säljas förutom rena ryssfonder, då dom hade stor andel ryska bolag i portföljen. Sakta överviktning mot Kina och Asien pågår. Men N-11 har gjort entré.

Brasilien (Latinamerika) är den enda tillväxtmarknad jag vägra befatta mig med (räcker med Santanderexponeringen). Ryssland ligger också på is nu under en period.
PPM
238 465 SEK (240 388). Årsskiftet 218 407.

Ryssfritt. Jag börjar vikta denna portfölj lite mer konservativt. Cirka 30% räntefond. Övrigt är blandfond, Afrika och Pakistan.

Fondsparande utgör alltså mer än 1,5 (1,4) MSEK av min portfölj. Rena aktier ungefär 200 000 SEK. Väldigt liten andel av mitt fondsparande ligger i Sverige eller USA men en del i Europa.

En viss del av mitt fondsparande ligger i bank- och finanssektorn medan alla mina aktier ligger i bank- och finanssektorn.

Etiketter: ,

onsdag 30 juli 2014

Norska försäkringsbolag - Vad jag tycker du ska se upp med

Några bloggare hyllar de norska försäkringsbolagen Protector och Vardia och ställer till och med om sina portföljer så att försäkringsbolag blir huvudfokus.

Om du nu sitter och tittar på kursutvecklingen och själv är sugen att haka på så tycker jag att du ska reflektera över en sak. Risk! Inte risken i bolagen utan risken i att ändra portföljstrategi som exempelvis bloggaren ägamintid gör.

Jag var på ett intressant föredrag där svenska forskare studerat vad som påverkar risken att dö vid ett försök att bestiga K2. Risken att förolyckas vid ett toppförsök på K2 är i storleksordningen 20-25%, (Mount Everest är "mycket säkrare" med under en procent omkomna) och då är dom som ger sig in på att bestiga K2 alla mycket väl förberedda.

För K2 så finns ett körschema, man vet ganska väl när man måste vara på olika ställen på berget för att ha en chans att lyckas. Kan du hålla schemat så har du goda möjligheter att lyckas. Om du inte håller schemat så ökar riskerna snabbt, bland annat för att det blir mörkt.

Forskarna hade speciellt studerat ett år (2008?) där cirka 50% av de som försökte nå toppen på K2 dog. I princip alla som klarade sig bröt sitt toppförsök för dom inte höll det tidigare upplagda schemat. Eftersom man klättrat i grupp kan man dra slutsatsen att de som dog omprövade sitt schema på toppen, när dom redan var igång med klättringen.

Slutsatsen man dragit var att till och med några av de mest kalla, riskkalkylerande, väl förberedda människorna i världen var villiga att ta helt orimliga risker när dom var mitt uppe i en händelse.

Det här vet dom som jobbar med investering också. Därför pratar man ofta om att du ska sätta upp en strategi för din portfölj och dina investeringar. Att ändra den strategin då du ser kurserna i bolag rusa är tveksamt eftersom du då inte kan fatta rätt beslut.

Jag kan inte avgöra om Protector eller Vardia är bra investeringar. Men om du nu följt en strategi som inte inkluderar norska start-ups inom försäkringsbranschen så är risken att du luras med nu. Flera tongivande bloggar och Avanza pushar för dom här aktierna nu och även om några belyser bolagen seriöst så är känslan av hausse påtaglig.

Går du med idag bara på kursstegring och popularitet vad gör du då om något händer i aktierna. Dom här bolagen tror jag lätt kan sjunka 10% eller mer på en dag utan att det behöver vara något som påverkar bolaget eller aktien långsiktigt. Risken är då stor att du säljer.

Protector och Vardia kan vara fantastiska investeringar men om du inte har en strategi eller en förmåga att implementera en strategi så är inte jag så säker på att dom är valet för dig. Nej, då kan det vara bolagen du var inne i en kort stund för att förlora 10% och sedan gick ur.

Etiketter:

tisdag 29 juli 2014

När privatekonomin blir gisslan

Min morsa är inte klok på en fläck!

Lite hårt formulerat kanske men så är det! Naturligtvis gör det henne väldigt svår att ha i sin närhet men det har även satt spår i min familjs ekonomi. Så, jag skulle kunna skriva mycket om min morsa men nu är det ekonomi.

Idén kom när frivid42.com skrev om köpberoende. Där hade han ett exempel som löd så här:

”Min man/fru köper så mycket xx så då kan jag köpa yy hur mycket jag vill”.

Min morsa har alltid handlat. Massor. Och dyrt. Som inte det vore nog så har hon dessutom alltid agerat enligt citatet ovan och hon försöker ibland föra in det i min och min sambos relation.

Att morsan är köpberoende råder ingen tvekan om men det var först efter att jag såg ett avsnitt av Dr. Phil - ibland är det svårt att döda föräldraledighet - där han diskuterade hur olika områden så som hus och ekonomi kunde bli arenor för pars kamp om kontrollen som jag började se morsans argument och diskussioner på nytt sätt.

- Jaha, så Onkel Tom har fått köpa en cykel. Då får väl du köpa kläder nu?

Jag det är en typisk kommentar av morsan till min sambo när hon är på besök. Hon ifrågasätter inte prioriteringen vi gjort eller relaterar till en känd brist i min sambos garderob utan går direkt på rätten att handla. Känslan av att handla och vara den som handlar.

Jag blir tokig när min morsa försöker spela ut min sambo och mig mot varandra. Naturligtvis till min mammas stora glädje. Om anledningen vore att hon antydde att vi ska slösa bort det oberoende vi kan skapa för våra pengar så skulle jag förmodligen kunna hantera situationen. Men så är det inte. Hon antyder att relationen måste vara ett maktspel och att det spelet måste föras någonstans.

När jag var liten så toppade morsan ofta farsans köp. Farsan har inte så många intressen men om han ville köpa något så som en dator så kunde - men inte alltid - morsan bränna minst lika mycket eller betydligt mer på saker hon sedan slängde.

Japp, mina föräldrar har köpt så mycket dom aldrig använt. Främst är det morsan. Kläder för att döva någon ångest och upprätthålla någon fasad. Prylar bara för att handla. Dyr mat, bara för att.

Och så på toppen av det morsans maktspel. Mer eller mindre uttalat levde farsan med: "om du köper något så kommer jag kontra".

När jag var liten krigade kanske farsan mot lite men nu har han tappat referenserna sedan många år. Både morsan och farsan är bittra för sin taskiga ekonomiska situation men fortsätter att konsumera. Inte utifrån behov eller ekonomisk förmåga, utan från mycket dunklare motiv. Och så finns ju morsans förhoppning där, att hon ska kunna slå in en kil i någon av barnens förhållanden.

Etiketter: ,

söndag 27 juli 2014

Att jobba för att ha något att göra

Jag träffar ibland en tjej på mitt jobb som nästan alltid skjuter in en kommenterar om hur stressigt hon har det. Jag undrar ibland varför.

- Idag åt jag lunchen på cykelsadeln. 5 minuter. Max!

På senare tid har jag börjat undra om hon inte pratar lika mycket, eller mer, till sig själv som till mig. Ja, jag börjar tro att hon ser sin situation som ohållbar och att hon för sig själv pratar om sina skruvade situationerna som terapi.

Normalt sett låter jag hennes kommentarer passera, kanske med ett "oj", "vi har också mycket nu" eller "gud vad jobbigt" som svar, men jag öppnar aldrig upp för någon direkt diskussion. En gång sa jag dock något i stil med:

- Ja, fy fan. Jag ska gå i pension vid 55!

Lite oväntat så reagerade den här stressade och pressade tjejen ganska starkt på mitt påstående.

- Nej, herregud! Nej det skulle jag aldrig kunna göra!

Jag har, eller kanske snarare har haft, samma inställning men har börjat tänka i lite andra banor. Jag tycker det finns två faror med min jobbarkompis inställning:
  • Livet och jobbet blir hårt sammanflätade. Inget jobb inget liv.
  • Du blir beroende av att jobbet sätter din agenda för dagen och livet.

Kanske är båda punkterna ovan samma sak tycker du, men låt mig då förklara lite mer hur jag tänker.

Den första punkten handlar för mig om socialt sammanhang. Utan jobb så blir du lätt isolerad. Den andra punkten handlar om att du självständigt inte kan styra din tid så att dagen får innehåll och mening. Att inte kunna skapa ett liv på egen hand utan i stället vara beroende på att någon inom ett företag sätter innehåll och tidplan för dagen är en stor begränsning.

Även om jag jobbar till jag dör vid 100 år så finns det en poäng i att inte låta jobbet ta över hela livet utan se till att det finns ett socialt sammanhang utanför jobbet och en agenda som kan fylla din tid när det inte finns något jobb att gå till.

Att skapa sociala kontakter, underhålla och utveckla förmågan till egna initiativ och att ha en uppsättning goda hobbies eller bisysslor är alla förmågor som tar tid att skapa. Några klocka människor tycker man ska se det som sin kontinuerliga utbildning att hela tiden sträva efter ett liv som innebär att arbetet står för en så liten del av den bas som vi som människor behöver för ett gott liv att vi när som klarar oss utan jobbet.

Egentligen handlar detta om att vi som människor måste ta ett ansvar för vårt liv och inte låta jobbet lösa alla våra behov. Det innebär en alldeles för stor risk den dag ditt jobb inte finns längre, men kanske ännu värre är att den lätt skapar en spiral som för tjejen i inledningen.

Vad tänker du utbilda dig i under hösten för att bredda din förmåga utanför jobbet?

Etiketter: ,

fredag 25 juli 2014

Ryssfritt

Då har jag rensat upp i pensionssparandet så det är ryssfritt en stund. Jag hade lite ren ryssfond i PPM och en ganska stor del europa emerging markets med massa ryss i ITP.

Jag ligger cirka 95% i aktier men undviker Sverige och USA. Under året har det långsamt blivit mer Kina och mindre östeuropa.

Etiketter: ,

tisdag 22 juli 2014

Vad ska jag göra med all information?

Jag har några områden som intresserar mig eller har intresserat mig mycket de senaste åren. Eftersom måttlighet inte är min grej så konsumerar jag massor på Internet i ämnet som gäller för dagen. Möjligheten att hitta information och forum där ämnen tuggas om och om igen är med Internets hjälp fantastisk och om man som jag gärna läser engelskspråkiga webb-platser så är det nästan oändligt med information som finns tillgänglig.

Senast nu har jag torskat på det här med investeringar. Problemet är bara att jag inte vet vad jag ska göra med all information, eller ens vilken information jag ska hämta. Jag bara läser planlöst och då blir mitt tänkande och upplägg kring sparande och investerande lika planlöst. Jag måste försöka hitta ett förhållningssätt till mina besparingar och investeringar och börjar därför lite trevande här.
  • Jag förvaltar mitt pensionssparande själv. I princip hela summan jag förvaltar ligger i aktiefonder. Mina tankar är att röra mig långsamt här. Jag följer vad som händer och gör mindre förändringar. Det har fungerat relativt bra.
  • Vi sparar i lägenheten via amortering. Detta är en ganska stor del av vårt sparande, i storleksordningen 10 000 kr i månaden vilket kan omprövas men inte i dagens börsklimat.
  • Så då det som är svårt, mina besparingar/investeringar på Avanza. Jag sparar månadsvis (normala månader 20 000 kr/mån) och har idag cirka 250 000 kr spritt på några olika konton.

Jag vill liksom gör allt på en gång. Välja bästa aktierna, köpa aktier som jag kan ha för evigt, tävla om bästa uppgången månadsvis och hålla en låg risk. Det här funkar ju inte, det är helt klart och jag måste hitta en annan väg framåt.

Lite idéer har jag. Mitt privatsparande på Avanza ska tillföra något utöver amorteringar på lägenheten och mitt pensionssparande i fonder.
  • Amorteringarna och de pengar som redan finns i lägenheten betraktar jag som relativt trygga -> Avanza får var högre risk.
  • Pensionssparandet är relativ styrt genom de försäkringsbolag som levererar tjänsterna men jag har placerat med hög risk. -> Avanzakontot ska ha minsta möjliga överlapp relativt pensionssparandet.

Det har diskuterats massor på olika amerikanska bloggar och forum kring hur man kan förhålla sig relativt tillväxtaktier eller utdelningsaktier och jag har läst och läst. Sedan har jag läst lite till.

Jag har inte blivit ett dugg klokare faktiskt. Rent matematiskt så är tillväxtaktier fantastiska men relativa värderingarna är höga så det gäller att plocka russinen ur kakan och det är inte lätt.

Nu tänker tycker jag dock att jag hittat ett upplägg som är kul och som jag vill testa. You Must Be Crazy High Yield Portfolio är ett upplägg på som en av gubbarna på Seeking Alpha jobbat fram och som diskuterats relativt flitigt, så jag tycker det är väl genomlyst och genomarbetat. Det har dessutom inget som helst överlapp med pensionssparandet eller lägenhetsinvesteringen och kan inte åstadkommas via pensionsfonderna.

Det är upplägg som ger rejält hög risk och avkastning i närtid, utan att det är direkt chansartat. Jag ska försöka ge upplägget året ut och utvärdera efter det. Vad tror ni, är det värt ett provskott?

Etiketter: , , , , ,

tisdag 15 juli 2014

Anställningsintervju

- Vad skulle din fru säga om dig, ja - om jag tog referens hos henne alltså, frågade han och såg så där klokt på mig.

Jag kände mig som en nysuddad whiteboard i huvudet. Inget dök upp! När jag hade andats ett par gånger så fick jag lust att säga:

- Hon tycker jag är en fet lat djävel som har förstört hennes liv. Jag är övertygad om att hon hatar mig!

Även om det varit ärligt så hade jag svårt att se hur svaret skulle ha någon relevans på jobbet jag sökt, eller hur sanningen i det här fallet skulle kunna gynna mig.

Jag har varit på två intervjuer nyligen och undrar lite över alla smarta frågor som ställs. "Var är du om tio år?"."Om du fick göra om ditt liv vad skulle du göra annorlunda?". På vissa frågor får jag nästan lust att svara:

- Inte fan vet jag? Hur ska jag veta det?

Men jag känner liksom att det skulle bryta mot sociala normer i ett läge där det är lite tveksamt att göra det. Men jag kanske har fel?

- Har du många vänner?

- Fan ska jag med det till? Jag har fyra barn och jobbar arslet av mig, borde man ju svara.

- Hur har du präglats av din barndom?

- Jo tack. Jag lärde mig hata. Hata det mesta faktiskt. Det är något jag haft stor nytta av i livet. Hat är en av de starkaste drivkrafter som finns.

Jag höll inne även med det svaret, även om det fanns direkt, färdigt att levereras.

En del annat i anstormningen av frågor går ju bättre men jag är sämre på det här med jobbintervjuer nu än jag var för 10-15 år sedan, känns det som. Samtidigt inser jag att det finns en viktig del i frihetskänslan jag söker i själva jobbsökandet. Att kunna få ett nytt jobb, eller kunna byta jobb, är en fundamental del i en vuxen människas liv och vi bör vårda den förmågan.

I bland hör man begreppet "Bruksanda" - jag saxade lite ur Wikipedia för att utbilda mig själv:

Många bruk i Sverige var strikt hierarkiska samhällen. De anställda garanterades en viss social trygghet baserad på sådan omvårdnad som brukspatronen på ett patriarkalt sätt tillhandahöll. Personalen med familjer bereddes boplatser, utbildning, sjukvård och läkare, samt möjlighet att göra nödvändiga inköp i handelsbodar.[1] Bruksledningen hade alltså inflytande över de anställdas hela livssituation.

Att leva på sin egen lön, ha besparingar och kunna skaffa sig ett jobb - vilket kräver både förmåga och rätt kompetens - vid behov är viktiga delar i känslan av frihet. Att förlita sig så mycket på en kompetens eller arbetsgivare så man sätter sig i ett läge liknande de gamla bruksarbetarna är ett bra sätt att beskära sin frihet. Så i min jakt på frihet så tar vi om inledningen igen:

- Vad skulle din fru säga om dig, ja - om jag tog referens hos henne alltså, frågade han och såg så där klokt på mig.

- Han är fantastisk med barnen, älskad på jobbet, unikt begåvad och ett vilddjur i sängen, svarar jag utan att tveka.

- Ja, och då har hon inte sagt något om min matlagning! Lägger jag till.

Etiketter:

söndag 13 juli 2014

Fight Club


Tyler Durden: The things you own end up owning you.

Det finns en tråd på Flashback som heter Minimalistisk livsstil där flera hänvisar till filmen Fight Club som inspirationskälla i deras försök att släppa fokus på prylar till förmån för ett annat enklare och friare liv.

Det var länge sedan jag såg filmen så jag fixade en kopia och tittade igenom den nu i helgen och jag förstår nu Flashbacks intresse för filmen ur ett minimalistiskt perspektiv. Tyler Durden - spelad av Brad Pitt - har förklarat krig mot det mesta i vår konsumistiska värld och även om filmen är från 1990-talet så har inte filmen tappat relevans, snarare tvärt om!

Tyler Durden: Man, I see in fight club the strongest and smartest men who've ever lived. I see all this potential, and I see squandering. God damn it, an entire generation pumping gas, waiting tables; slaves with white collars. Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.

Det finns flera tolkningar av Fight Club och jag tänker inte göra någon egen utan snarare gör jag mina egna reflektioner.
  • Fight Clubs och det skabbiga huset. Jag har själv varit - och är fortfarande - ett offer för fjolligheten i ständig strävan efter högre komfort och högre standard. Är du fast i den här typen av livsmönster är det en väldigt svår att bryta beteende. Mitt råd är; lär dig skit i allt! Om du skiter i att jobba över på jobbet och skiter i helgresan så kan du skita i fin bil. Du hinner cykla till och från jobbet och och du behöver inte pengarna från extratimmen. Själv så ska jag försöka hitta ett liv där jag tycker det är helt ok att slåss varje dag och leva i ett ruckel!
  • Attityden till livet ger frihet, det är inte ökade eller passiv inkomst som är lösningen. Många av dom som bloggar - i synnerhet svenska bloggare tycker jag, trygghetsnarkomaner som vi är (gud vad många som kommer länka till mig nu) - vill bli fria och metoden är passiv inkomst. Man är villig att göra vissa prioriteringar för att skapa en inkomstgenererande aktieportfölj för då ska man bli lycklig. Det ska till något alltså som ofta ligger långt bort i tiden. Under tiden är det villa, bil, familj och jobb som gäller. Så annorlunda!
  • Märkligt att ett samhälle som vilar så mycket på frihetsbegreppet som USAs gör är det som förespråkar mest konsumtion med all den begränsning det innebär.
  • Fan vad det är skabbigt att röka hela tiden. Inte speciellt minimalistiskt. Rebelliskt?

Jag gissar att en minimalist skulle säga att första punkten ovan handlar om livsstilsinflation. Vissa munkar försöker just undvika livsstilsinflation och lyckas bra. Meditation ska funka lika bra som Fight Clubs har jag förstått. För min egen del så handlar det här mycket om att leva ett liv så att jag inte känner att jag behöver belöna mig, tror jag.

Attityden till livet, andra punkten ovan, handlar om mod och handlingskraft. Gör som alla andra, spara och vänta så händer inget farligt. Här och nu är mycket jobbigare! Tänk att säga "jag har pengar så jag klarar mig i fem år så nu ska jag leva" i stället för att säga "om tjugo år så har jag så jag aldrig behöver jobba mer".

Fan vad jag är svag är på att leva i nuet. Största timbanken av alla på jobbet. Massor av föräldraledigt att ta ut. Inte nu, jag ska bara ...

Tredje punkten. Starkt kopplat till båda tidigare. Sällan löser ett inköp ett problem. Mindre är bättre har jag lärt mig den hårda vägen. Jag har haft ett liv där alla prylar stått uppradade som skyltar över det liv jag ville leva och den person jag ville vara samtidigt som dom ofta var det största hindret.

På fjärde punkten angående rökning. Kommer ett uppköpsbud på Swedish Match tror ni?

Flashback-tråden är riktigt läsvärd och lång. Du hittar den här.

Etiketter: , ,

torsdag 10 juli 2014

Äntligen rör det sig lite på börsen

Jag har sålt av lite barnsparande i fonder i vår bank för att flytta pengarna till Avanza och en kapitalförsäkring där. Tanken var att jag under kortsemestern jag just varit på skulle läsa in mig lite mer på amerikanska försäkringsbolag och köpa aktier eller ETF för barnens pengar.

Men så ser jag redan på morgonen att börsen faller brant och börjar fundera på om jag ska köpa svenskt i stället. Jag behöver bredda min portfölj bort från finans och gärna mer svenskt. Två saker har skett som driver kurserna. Dels rapporter från klädbolag och statistik från handeln i Tyskland. Dels kraschvarning på Portugisisk storbank. Det gjorde tyvärr att det som föll mest var banker idag.

Till slut så har jag fått tre favoriter jag följer. SEB, SHB och MQ. Hade H&M gått under 280 hade jag nog köpt där men det var SEB som var ner i 87,50 (mer än -2%) som blev favoriten och jag satt i flera timmar på bussen för att få bästa pris som blev 87,55 till slut.

På MQ köpet var jag för smart och låg tio öre för lågt. När jag satt och försökte pressa ut den sista tioöringen så öppnade USA-börserna och vips sjönk bland annat Santander med mer än 6%. Mina Greker som var på väg mot siesta checkade ut helt och hela min portfölj såg rätt tråkig ut. Det har lugnat sig något men fortfarande är Santander ner 4,5% och NBG cirka 2,5%.

Dagens köp alltså:
  • 140 SEB (som ska leverera kanonrapport i morgon!) 87,55 SEK.
  • 31 IAK (ETF) på 47,75 USD.

Det här inlägget skulle jag kunna sno Finanskvinnans idé till och posta ett år bort. Undra vad jag säger om det här då?

Etiketter: ,

onsdag 9 juli 2014

DN idag om semester

Dagens Nyheter skrev idag om semestern ur ett historiskt perspektiv och refererade till det som debatterades i tidningen under 1929 och något årtionde framåt. I juli 1929 så stödde DN en lag om allmän semester och även om en del av det som skrevs då känns avlägset och gammalmodigt idag så finns det ändå en intressant poäng i historien; semester hade man för att jobbet var jobbigt och tråkigt. I DN så skrev man också om att semestern är viktig för att man ska kunna vila upp sig inför kommande år av arbete och det är tydligt att synsättet på semester kommer från industrialismens behov och idéer.

Bodil Jönsson har skrivit om tid och i någon av sina böcker så skriver hon om industrialismens linjära syn på tid. En linjär tidssyn är att man föds, är barn, ungdom, jobbar; pensionerar sig och slutligen dör. Bondesamhället hade inte denna syn på tid. Ett nordeuropeiskt bondesamhälle hade och har en cyklisk syn på tid där det kommer vår, sommar, höst och vinter. Sedan börjar det om.

Även om människor föds och dör i en cyklisk tidsyn så är just tidsreferensen viktig. I en cykliskt tidssyn så gör du om saker och ting i princip för evigt, medan ett linjärt tidsperspektiv underförstått har ett från och till datum.

Några av dom som jag tycker är intressantast att följa i världen av minimalism och finansiell frihet försöker just komma bort från den industriella linjära tidssynen. Bort från 8 till 5 måndag till fredag för att sedan försöka återhämta sig och leva lördag och söndag. Samma med semester. Jobba stenhårt på ett tråkigt jobb för att få några veckors ledigt är avigt, snarare strävar dom efter en tidssyn där varje dag är relativt lika. Jobba varje dag, precis som gamla tiders bonde, lev varje dag precis som naturfolk, utbilda dig varje dag precis som renässansmänniskan. (En vanlig reflektion att det här är ganska nära studentlivet.) Tänk aldrig "fram till pension" eller "till semestern" utan tänk resten av livet.

Just nu njuter jag av semestern men jag njuter också av att ha hittat en mer nyanserad bild på vad jag måste få ut av semestern. I år är första året på väldigt länge där jag inte behöver få något gjort, inte leverera någon magisk upplevelse eller bränna en massa pengar för att semestern inte ska vara förlorad. Med små krav och behov så går nöjena att göra enkla och billiga.

För vår del i år så åker vi billigast möjliga kollektiva transport. Tar det boende vi får. Går på det som är gratis. Det hade vi svårt för när vi såg semestern som den möjlighet som gavs att ta igen alla uppdämda behov.

Hur funkar det för er? Har ni bitit i hop och kört fram till semestern eller lunkar det på?

Länken till DN har ni här.

Etiketter: , ,

måndag 7 juli 2014

Sadla om - Att göra något annat

Många av oss har en önskan om att få göra något annat än att fortsätta på det jobb vi går till varje dag. Skälen kan vara många men ofta så har vi någon hobby eller passion vi skulle vilja bejaka mer.

Jag har alltid varit intresserad av att meka med bilar och motorcyklar och mitt första jobb var på en bilfirma så jag startade mitt arbetsliv bra om man ser till själva bejakandet. Men där fick jag också lära mig baksidan med skitjobb och blev som ung kille väldigt förvånad över hur dåligt många mådde, hur slitna dom var i kroppen och hur många som tyckte att man inte skulle jobba med sin hobby.

Jag har sedan dess pluggat och pluggat och är idag en typisk skrivbordstyp med bra lön, intressant jobb men tyvärr verksam i en miljö och kultur som gör att jag gärna skulle göra något annat.

Många i vår familjs bekantskapskrets är inne på samma linje men till skillnad mot mig så är flera av dom ganska positivt sinnade till att ställa om till rena skitjobb, så som hästskötare, bara dom får jobba med sin hobby och gärna vara sin egen arbetsgivare.

Jag jobbade tillsammans med en kille i 45-års åldern som gått på högskola och som jobbade som ingenjör och vars syster gjort ett helt annat livsval än han. När min arbetskamrat gick på högskola så skolade hon sig till tapetserare och har hela sitt liv levt som egenföretagare och försörjt sig som tapetserare. Hon hade alltså följt sin passion och dessutom styrt sitt eget liv vilket är vad många av oss önskar. Men precis som mina arbetskamrater på bilfirman avrådde mig från att söka jobb inom sin hobby så sa hon vid ett tillfälle till sin bror:

- Om jag skulle göra om något i mitt liv så är det just valet att bli egenföretagare i den form jag varit. Det är för svårt!

Jag har alltså en önskan om att göra något annat men inte till vilket pris som helst. Jag vill inte göra mitt liv så mycket svårare vad gäller ekonom eller arbetsmiljö. Jag ryser när tjejen med hästgård säger att hon skulle vilja göra westernridsadlar på heltid ute på sin gård. En gård som hon har svårt att hålla ekonomiskt under armarna med välavlönat heltidsjobb.

Men så av en slump under vintern 13/14 så hittade jag några bloggare i USA med Early Retirement Extreme och Mr. Money Mustach som främsta inspiratörer. Dom hade tankar kring livet som bättre passade mitt sätt att vara och tänka.

Dom försöker skapa ett liv där dom är ekonomiskt oberoende och utifrån det skapa sig ett liv utanför den ibland ganska jobbiga storbolagsvärlden. Upplägget är teoretiskt enkelt:
  • Använd befintligt arbete som inkomstkälla.
  • Sänk omkostnaderna radikalt så att du kan spara mer och behöver mindre pengar. Du bör spara mer än 50% av din inkomst så att du för varje arbetat år kan vara ledig ett år.
  • Lär dig förvalta pengar, det är ditt nya livslånga ganska enkla jobb.
  • Börja träna upp dig för ditt liv som oberoende samtidigt som du börjar spara.

Det här tilltalar mig mycket mer än att försöka leva på att renovera gamla bilar eller torka eterneller. Jag vill göra något annat; jag vill äga min tid mer själv även om jag inte behöver sluta jobba helt. Samtidigt vill jag göra mitt liv enklare och fokusera mitt liv på det som jag tycker är intressant och viktig. Jag vill alltså inte bara skaffa ett annat jobb, jag vill skaffa ett annat liv.

Här på bloggen tänkte jag att du skulle få följa med och se om jag lyckas ställa om mitt liv, inte bara vad gäller spara och förvalta pengar utan till att leva på det vis jag tycker verkar intressant; som ekonomiskt oberoende.

Etiketter: ,

onsdag 2 juli 2014

Ekonomi juni

Kostnad alt. intäkt Juni
Inkomster 101 078,21
Mat och hushåll −7 262,28
Alkohol −2 596,60
Äta ute −753,81
Tandläkare och frisör −1 152,50
Kläder −2 794,33
Barnomsorg −2 268,00
Nöjen −5 550,00
Hem −11 406,00
Försäkringar ink. a-kassa −2 924,00
CSN −3 604,00
Sparat och amorterat exkl. CSN -53 568,00
Övrigt -3 721,10
Kvar på kontot -3 477,59


Sparkvoten är 53% exklusive arbetsgivarens avsättning till IPT.

Vilken galen månad! Över 100 tusen kronor in på kontot även om allt teoretiskt sätt inte är en inkomst då det dels är skatteåterbäring och det kan dölja sig några utlägg från tidigare månader som våra respektive arbetsgivare ersatt oss för. Dessutom är lön och ersättningen från Försäkringskasssan ur synk så jag har fått full lön för dagar som jag varit 25% föräldraledig på. Det ska dock ordna upp sig i och med nästa lön så den månaden kommer i stället bli ovanligt dålig. Denna månad har vi också fått vår semesterersättning. Ska vi tippa på något mer än hälften nästa månad?

Min sambo är normalt den som har mest koll på våra löpande utgifter så att göra en sådan här skriftlig sammanställning och dessutom redovisa den öppet känns avigt för mig. Trots att vi lagt månader på att minska våra utgifter så trillar nästan 45 000 kr ut från vår lilla familj. Jag vill gärna försvara och förklara det men innan jag börjar så tydliggör ändå som här siffrorna behovet av den förändring vi vill åstadkomma.

Det är ju inte så att vi lever över våra tillgångar, men tänk dig om någon av oss blir arbetslös eller ett av våra barn blir långtidssjukt. Vi klarar inte många månader på en lön innan det skulle bli panik och rent principiellt så har jag svårt att köpa att vi inte ens utan bil - notera att transportkostnaderna är 0 kr i tabellen ovan - skulle klara oss på två sjuksköterskelöner. Så trots att vi gjort massor måste vi göra mer. För min egen loggning så tänkte jag nu gå vidare och kommentera och förklara posterna.

Ska vi börja uppifrån? Inkomsterna är uppblåsta, vilket vi diskuterat redan, men jag konstaterar ändå att det är en snygg siffra när man är över 100 000 kr i inkomst efter skatt. Jag tror aldrig vi varit det förut.

Mat och hushållskostnader för en sexpersonersfamilj är ok. Vi har jobbat rätt hårt på att sänka denna siffra och lyckats relativt bra. Här ingår blöjor och kanske någon leksak till något kalas. I och med att vi saknar bil så får vi handla lite dyrare i lokala affären. I praktiken så tycker jag att vi lever väldigt bra så jag tycker vi kan sänka denna post ytterligare.

Kostnaden för alkoholen är ju helt vansinnig. Vi är med fyra barn väldigt låsta och har inte så mycket mer för oss än att vara hemma på kvällarna så det är mysigt med en öl eller rödvin till maten. Men det här är inte ok! Jag brände min skatteåterbäring om 600 kronor på finvin och dessutom köpte jag jag alkohol inför Midsommar. På det sprang jag och min sambo om varandra till semestern så vi bulkade upp för semestern båda två. Men ändå! Det får bli hemkört resten av året!

Vårt mål är att Mat & Hushåll inklusive alkohol ska ligga på 7000 kr/månad. Det var inte ens nära kan jag rått konstatera.

Äta ute. Rätt ok med tanke på besök på McDonalds, After Work och några glassar med barnen på finställen som tar sjukt betalt.

Tandläkare och frissa låter som en märklig kategori men den är som den är. Inte så konstigt.

Kläder ligger något över vad vi mentalt tänkt oss som budget per månad men det varierar också månad till månad rätt kraftigt. Det är sambon som köpte ett par bättre byxor och en kjol. Resten är småinköp till barnen.

Barnomsorgen är som den är medan posten nöjen är otroligt hög. Det beror på att jag bokförde en stor kostnad för barnens sommarlovsaktiviteter som nöjen. Dessutom ligger avgifter för höstens aktiviteter i kostnaden. Ett av skälen till att vi sparar är just för att ha råd med våra aktiviteter så jag är mer villig att spendera här än på någon annan post i budgeten. Siffran är dock relativt hög.

Hem består av månads- och räntekostnader för vår bostadsrätt. På det kom en stor elräkning som är stor mycket på grund av strul i faktureringen i samband med flytt. Den här posten är relativt stabil men kommer sjunka något när elkostnaden stabiliserar sig något och räntekostnaderna minskar. Kostnaden är i princip enligt budget.

Försäkringskostnaderna är sjuka men innehåller avgifter för bilförsäkringen som numera är borta. Delar av den avgiften får vi tillgodo i juli. Jag väljer att lägga in hela fackavgiften i samma post vilket jag tänkte motivera i ett separat inlägg. Kan sammanfattas som sjuk post!

Övrigt delen är stor och det beror till viss del att vi haft sådan omsättning på kontot att jag inte orkar reda ut alla detaljer. Här finns prenumerationskostnad för en dagstidning, apoteksinköp, tv-avgift och en skyhög mobiltelefonikostnad som innehåller en hel del kostnader för Blocketannonser (sälja bil är dyrt). Dessutom har vi reparerat en mobiltelefon under månaden.

Jag ska jobba mer med en budget. Fram till idag har vi jobbat med kostnader kring transport (som är klart då det inte finns mycket mer att göra) och matbudgeten (där det finns mer att göra - jag tror vi kan sänkt kostnaden med 1500-2000 kr/månad till). Nästa område vi ska se över är försäkringar. Målet är att sänka kostnaderna och öka våra besparingar på ett sådant sätt att vi kan leva med hemförsäkring endast.

Baserat på boende, barnomsorg och mat/husållskostnader så borde vi kunna leva ett relativt bra liv på cirka 22 000 kr/månad exklusive amorteringar och CSN. Jämfört med månadens kostnader är det en kapning med cirka 23 000 kr. Alkohol, CSN och försäkringar är 10 000. Men sedan börjar det nog svida.

Etiketter:

tisdag 1 juli 2014

Tillgångar sista juni

Avanza
Tillgång Värde SEK
Santander 36 576
Citigroup 62 982
National Bank of Greece 59 543
Prospect Capital 39 427
Global X Greece ETF 15 044
Totalt 213 572


Totala värdet på portföljen är som ni ser 213 572 och allt det ligger i samma kapitalförsäkring. Avanzas beräknade avkastning är på 13 606 kr sedan start. Jag startade portföljen 2 maj 2014 och första köpet var då Citibank.

Nysparande denna månad hos Avanza blev 35 000 kr vilket är högre än planerade 20 000 kr per månad. Semesterlön och försäljning av prylar var skälet.

Inköp under månaden var Prospect Capital på 10,40 USD. Det var nära att aktien sprang ifrån mig och jag fick lägga några cent mer än jag räknat med. Bland annat berode detta på den otroligt långa tid från försäljning till pengar på kontot som gällde för Tundra Vietnam fonden, se mer om det längre ned.

Citigroup har backat något medan greklandsrelaterat backat rejält. Den fina uppgången i ETFen jag hade under maj med nästan 10% är utraderad men då inget fundamentalt ändrats så ligger jag kvar och konstaterar att denna typ av investeringar svänger rejält. National Bank of Greece har backat cirka 10% under månaden men ligger fortfarande plus 21,13% i avkastning.

I juni har jag sålt Tundra Vietnam där jag buffertsparat lite. 4 127 kr med 409 kr i avkastning innan skatt. Pengarna gick in i Prospect Capital köpet. En mycket bra avkastning på kort tid men en trög fond att handla med. Insättningar och uttag tar runt en vecka innan de är klara.
Pensionssparande IPT
1 182 043 SEK (årsskiftet 1 010 508)

Efter att jag lagt mig i korta räntefonder i slutet av 2013 så backade jag tillbaka mycket av pengarna under våren till aktiefonder och har lyckats åka med på Ryssland/Turkiet uppgången relativt bra. Inga indexfonder i Sverige eller USA finns i portföljen just nu i stället är det mer Small Cap Europa, tillväxtmarknader och en relativt stor del företagsränta och hedgefonder.

Brasilien (Latinamerika) är den enda tillväxtmarknad jag vägra befatta mig med (räcker med Santanderexponeringen), annars finns det mesta med. Under månaden minskade jag rysslandsandelen något då jag inte ser samma potential framöver.
PPM
240 388 SEK (årsskiftet 218 407)

Lika delar Ryssland, Afrika och Pakistan vilket är cirka 75 av de 240 tusen.

Fondsparande utgör alltså mer än 1,4 MSEK av min portfölj. Aktier ungefär 200 000 SEK. Väldigt liten andel av mitt fondsparande ligger i Sverige eller USA men en hel del i Europa.

En viss del av mitt fondsparande ligger i bank- och finanssektorn medan alla mina aktier ligger i bank- och finanssektorn.

Etiketter: ,