En relativt bra månad med 47% i sparkvot. Det kategorier vi fokuserat på i snart ett år ser allt bättre ut medan en total på över 35 000 kr inte är ok. Notera gärna årets snittkostnad som ligger sju tusen under föregående års snitt. Då har jag ändå köpt glasögon i januari och denna månad har jag köpten en dyr cykelväska och en flygresa för två. Men innan vi springer allt för långt i förväg; låt oss lite snabbt gå igenom kategorierna.
Mat och hushåll
Allt du köper på ICA, eller snarare Lidl. Här ingår även receptfria
läkemedel. Vi hade svårt att komma under 7 000 per månad för ett halvår sedan. Målet blev då att "Mat och hushåll" plus "Alkohol" skulle ligga under 7 000 kr per månad vilket då kändes tufft att nå. Det känns väldigt bra att veta att behovet av pengar minskar samtidigt som vi kan spara mer.
Alkohol
Jag skulle vilja sänka denna post då jag tycker det är onödigt med alkohol, men det är svårt. Som vårt liv är så är vi i stor utsträckning bundna till vårt hem och aktiviteterna för mig och min sambo är inte många. Då är mat och dryck en naturlig del i vår trivsel.
Äta ute
Sportlovsnöjet blev att äta ute plus att det blev lite mer lunchdater med bekanta än vi normalt har.
Tandläkare, optiker och frisör
En tandläkarräkning.
Barnomsorg
Oförändrat jämfört med 2014 vilket jag undrar om den kommer att vara
hela året. Den här kostnaden kommer ändras radikalt hösten 2016 då det två minsta lämnar dagis, innan
dess är det som det är.
Hem
Denna post består av månadsavgiften i bostadsrätten och räntan på lånet.
Vi bokför även el under denna post. Utöver det så är det saker för lägenheten så som
gardiner, mattor och möbler som ingår. Det här är den post som vi
avsiktligt hållit låg i 2014 och som jag skulle tro kommer ligga lite
högre i 2015 då vi behöver anpassa möblerna lite till vårt boende.
Kläder
Rätt mycket klädinköp denna månad, men allt har varit väldigt prisvärt.
Transport
Den här punkten kan jag nästa skratta mig till orgasm när jag analyserar. Att fokusera våra utgifter och med det inte bara sprida dom på fasta kostnader har verkligen varit belönande på just transportfronten.
Nöjen
Det händer väldigt lite just nu. Vi lever lite på julklapparna fortfarande och så går vi ut och äter tillsammans. Det räcker gott.
Försäkringar inklusive a-kassa
Det har tagit tid att bli av med alla personförsäkringar men nu är det
klart. Det här är den post, tillsammans med
mat och hushåll, som vi gjort mest aktiva åtgärder för att minska. Nu är
det en hemförsäkring, livförsäkringar på de vuxna och a-kassa för två
vuxna kvar i försäkringsskydd.
Vi har sagt upp fackmedlemskapet denna månad men det har ännu inte slagit igenom.Vi är vårt egna lilla försäkringsbolag numera då även inkomstförsäkringen åker i och med detta. Jag har ju lovat att analysera just våra val kring försäkringar och får väl försöka göra det i mars.
CSN
Vi nöter på utan extrainbetalningar. Om börserna fortsätter sitt rasande tempo så är det dock inte uteslutet att vi någon månad betalar av på lånen i stället för att köpa värdepapper.
Skatter och finansiella utgifter
Det är lite mer än ett år sedan vi bytte bank. Nu börjar dom ta betalt för Internetbanken. Kanske ett skäl att byta, det rör sig trots allt om 600 kr/år. Någon som känner till en bank utan avgifter?
Semester
En rajd på Ryanair gjorde att jag bokade en resa för mig och sambon i maj. Tanken var också att vi skulle betala vår Mallisresa denna månad men vi har inte fått inbetalningskortet.
Övrigt
Tv, mobilabonnemang, Netflix, apotek och en cykelväska inför Mallis. Väskan och ovanligt mycket receptbelagd medicin drog upp beloppet denna månad.
Så! Februari är inte fantastisk men det börjar verkligen synas att vi jobbat med våra kostnader. Vi skull även kunnat höja sparkvoten från 47% då vi har mycket pengar på lönekontot, men pengarna försvinner inte utan hamnar i stället i mars då jag räknar med att vi justerar likviderna på lönekontot om vi får lika mycket över då.
I och med årsbokslutet för 2014
så vred jag och min sambo massor på våra siffror. Vi ville förstå och
hålla ner våra utgifter. När vi vred och vände så såg vi att utgifterna
består av väldigt olika delar. Vi valde då att titta på de faktiska
totala utgifterna och en variant som vi kallade "lyxfria utgifter" där
vi exkluderat alkohol, nöjen och semesterkostnader."Lyxfria utgifter" är
vår referens för vad vi kan leva på idag om vi lever som vi gör -
vilket är rätt snålt - men stryker de uppenbara utsvävningarna vi gör.
I och med att vi börjat skissa på ett sabbatsår om cirka 3,5 år (jag
kallade den tre år i grafen) så är det också intressant att titta på vad
vi har för kostnadbas då. Eftersom vi är hemma när vi har vårt
lediga år så utgår dagisavgifterna och vi räknar med att ha betalt av studielånen för att förbättra kassaflödet. Dom två kostnaderna utgår då alltså om tre år och jag har dragit
dom kostnaderna från den lyxfria kostnaden och plottat i lila nedan. Hängde du inte med
på lila linjen så är det ok. Den används endast för budgetarbetet inför
vårt sabbatsår.
Då får vi följande grafer:
Det finns två stödlinjer i grafen. Den undre är vad vi i princip har som lägsta kostnader nu (28 400 - Ett lyxfritt liv med fasta kostnader och mat, transport mm). Vilken nytta den gör här kan vi kanske prata om om ni vill men vi tyckte det var viktigt när vi diskuterade 2014s bokslut eftersom vi vill veta vad vi har i kostnader som är svåra att rå på.
Den övre rödliknande stödlinjen är vad vi skulle kunna leva på - ha för utgifter totalt - om en av oss blev arbetslös idag och vi levde helt på en lön. Det är alltså en lön och barnbidraget som bygger upp till den nivån.
Den gröna linjen är skillnaden mellan Utgifter och Utgifter lyxfritt. Det är alltså kostnaden för nöjen, semester och alkohol. Den är här för att trenden är intressant. Se gärna grafen i inlägget från december, där syns trenden tydligt som visar att vi är allt bättre på att hålla i pengarna. Etiketter: Månadsekonomi