Jag köpte också BP på låga nivåer i oktober och november 14 och har haft en utveckling på 24% på cirka sex månader, vilket jag inte alls hade förväntat mig. Inget substantiellt har heller ändrats, har något skett så kan det kanske finnas något mörkt moln till på himlen jämfört med när jag köpte. Ska jag sälja BP på samma sätt som jag gjort med mina fonder och vad ska jag i så fall köpa?
Det är just värderingen och risken för en korrigering på marknaden som jag har svårt att hitta något bra förhållningssätt till. I grund och botten så tror jag att jag måste förtydliga min strategi i relation till värderingen på de värdepapper jag handlar med. Då det inte helt går att jämföra fonder med aktier så väljer jag att i fortsättningen fokusera på vår aktieportfölj.
Att försöka läsa sig fram till och analysera fram rätt beslut i det här läget går inte då det inte finns något "rätt svar". Jag måste forma en strategi och hitta rätt personer att lyssna på. Det är sannolikt inte de som är negativa, då det är lätt att lyssna på deras ibland väl underbyggda argumentation (det är så i nästan alla sammanhang inte bara då vi pratar aktier) och avstå. De sår tvivel, inget mer, men jag behöver hitta sätt att agera på marknaden inte sitta passiv. För det är det jag vill, jag vill jobba med mina pengar genom att exponera dom för risk och fortsätta generera en god avkastning! Det är på något sätt första delen i mitt försök att hitta en strategi.
Hur mycket risk vill jag ta? Jag har ett antal grundläggande regler jag relaterar till:
- Jag föredrar poster om maximalt 50 000 kr (inköpspris).
- Jag diversifierar över sektorer och olika geografiska områden.
- Jag diversifierar mellan mogna direktavkastande aktier och tillväxtbolag.
- Jag blandar räntebärande papper - gärna högavkastande - med aktier.
- Jag föredrar att handla väl genomlysta bolag.
- Jag behöver inte hålla något buffertsparande för oförutsedda utgifter.
- Sparandet är långsiktigt och dagsvärdet på portföljen är av mindre vikt.
- Av vårt kapital - exkluderat pensionspengar - så ligger ungefär 3/4 i bostaden och 1/4 i aktieportföljen. Då risken i vårt boende finns där oavsett hur stor andel som vi lagt i pengar relativt det vi har i lån så är risknivån på vår obelånade del att jämföra med kontanter.
Men ska jag fortsätta så här? För det första så köper jag alltid aktier varje månad i bolag som jag anser köpvärda, även om värderingen ibland är på den höga sidan eller valutorna emot mig. För det andra så analyserar jag inte mina innehav för att se vilka som ska säljas och för det tredje så gör jag normalt sett ingen uppdaterad analys av mina innehav för att se om det finns goda skäl att öka innehavet även om det stigit mycket sedan jag satte min riktkurs. Det här fungerar bra då jag kan välja aktier som jag köper relativt fritt och när jag inte behöver förhålla mig så mycket till innehaven jag har. Men så går inte att fortsätta hur länge som helst, eller?
Jag känner att ju mer noggrann jag är med att värderingen är rätt i ett bolag jag köper ju relevantare är värderingen på befintliga innehav. Pengar är pengar och om jag är rädd att betala överpris vid köp bör jag rimligen bevaka risken för kursnedgång i befintliga innehav. Å andra sidan så kan jag ha ett mindre analytiskt synsätt och ta "ägarvyn" där jag köper bolag som jag vill ha i portföljen under lång tid med mindre fokus på värdering vid inköpstillfället. Att sälja bolag blir då en sällanhändelse som jag normalt sett inte gör då jag ser mig som ägare i bolaget.
Ser man till det som skrivits om aktieportföljer så verkar de olika skolorna generera goda resultat. Den analytiska ansatsen där olika värderingsmodeller bygger upp köp och säljbeslut tilltalar en ingenjör som mig men har inslag av marknadstajming och det är känt att mer aktiva portföljer har svårt att prestera lika bra i verkligheten som den ambitiösa ansatsen kan ge sken av.
Så i relation till bolagsvärderingar är min ansats framöver: Jag väljer bolag jag vill ha aktier i och värderingen är bara en parameter i inköpsbeslutet. Jag ska handla månadsvis även i fortsättningen. Jag kommer inte sälja bolag baserat på att de nått höga värderingar eller att valutaförändringar medfört säljläge.
Jag har endast en aktie noterad i Sverige, Tethys Oil men tänker ändra det framöver. Vi får väl se hur jag lyckas omsätta strategin ovan i praktiken då.
Jag funderar själv ofta på hur jag borde agera. Nu när dom flesta svenska bolag har gett sina utdelningar, bör jag samla pengar på hög för att komma in billigare till hösten? För då brukar väl bolagen kännas lite halvtråkiga och kursen lägger sig lite. Bör jag verkligen handla amerikanska aktier nu? Dollarkursen är ju hög... bör jag vänta här också? Nä skall jag vara helt ärlig så har jag svårt för att "inte handla", eftersom jag inte kan tajma varken valuta eller marknad så är det nog enklas för en köpglad amatör som mig att bara fortsätta att handla stabila utdelningsbolag varje månad under lång lång tid.
SvaraRaderamy two cents
Ja, jag håller med. Jag tänker lite så här: Att det det finns frågetecken och risker råder ingen tvekan om, men jag ska agera varje månad. Då får jag väl blanka eller köpa någon bear produkt om jag är övertygad om att allt är på väg i källaren. I praktiken brukar jag då komma till slutsatsen att fortsätta investera med lite längre horisont.
RaderaTiming är svårt. Jag köpte inte svenska aktier i november för jag tyckte det såg ut som jag skulle kunna komma in några procent billigare. Nu är samma aktier 20% dyrare och jag kanske köper ändå ...