Då kan vi summera utdelningarna i januari. 1465 kr blev resultatet som också fördes in i tabellen på sidan Utdelningar. Länken till den sidan hittar ni i bloggens huvud. Där kan ni jämföra med tidigare månader och se vilken prognos vi har för utdelningarna framöver.
Just utdelningar är populärt bland många bloggare i såväl Sverige och USA och direktavkastningen kan representera en betydande del av totalavkastningen på aktier. Historiskt sett har många utdelningsaktier också stått emot nedgångar skapligt då utdelningen blir ett motstånd vid nedgång. Eftersom direktavkastningen också svänger långsammare än värderingen så kan detta öppna upp för fina "case" med återinvestering och ge mycket bra totalavkastning över tid.
Ett annat skäl till att leta just aktier med direktavkastning är att man vill ha utdelning, alltså ett flöde av kapital från en investering utan att behöva realisera någon del av tillgången. Eftersom utdelningar dessutom har en tendens att variera långsammare än värderingen så kan det här ge trygga kassaflöden.
Men det finns en baksida med utdelningar. Att jaga utdelning för utdelningens skull kan innebära att man köper in sig i ganska tråkiga bolag. Hög utdelning behöver inte bara betyda hög risk utan kan också betyda hög sannolikhet för liten, obefintligt eller negativ tillväxt.
Nedan har jag gjort två grafer från två case.
I första fallet A har vi ett bolag som betalar 3,4% i avkastning relativt sitt aktiepris. Bolagets utdelning växer med 9% per år i 20 år och aktiepriset värderas upp med samma faktor, dvs 9% värdetillväxt. Jag använde ett amerikanskt ark för beräkningen och använde bolaget OHI som någon sorts referens - även om dom faktiskt har högre direktavkastning.
I andra fallet B har jag tänkt Bonheur eller kanske en preferensaktie. Jag har antagit 9% i direktavkastning men med en tillväxt på 0% per år under 20 år.
De första 10 åren sparar vi 240 000 kr per år i båda aktierna och återinvesterar avkastningen för att år 11 gå över till att leva på utdelningen. Då gör vi inga ny insättningar av nya pengar eller återinvesterar några pengar från direktavkastningen. Då får vi följande grafer för totalvärde och utdelning över 20 år.
Det finns mycket vi kan diskutera runt antaganden och resultat men kraften i tillväxten i ett bolag och dess aktie och utdelning ska nog inte underskattas. Det är trots allt en 10 potens högre värden på y-axeln i det övre diagrammet.
Arket jag använt kommer från http://www.allaboutinterest.com/resources. Här finns en direktlänk.
Etiketter: Utdelning