torsdag 8 januari 2015

Ekonomi december, årsbokslut och lite om 2015

Då är det dags att redogöra för december månads inkomster och utgifter. Jag har som ambition att vara väldigt transparent för att skapa en egen grund för analys och diskussion, men också för att jag tror det har ett syfte att ha en referens för andra som försöker spara och förändra. Jag har loggat inkomster och kostnader i sju månader under 2014. Någon månad har jag gått igenom utgifterna i detalj för att försöka förstå varför det blir så höga siffror jag faktiskt tycker det blir. Den här månaden kommer jag endast i korthet kommentera decembers siffror för att sedan analysera 2014 lite mer generellt och se vad vi kan ta med oss in i 2015. Här är året som gick i tabellform.

 

December

Vi har blivit bättre på att hålla i pengarna, helt klart! Trots att vi köpt elektronikprylar, handlat mat och alkohol helt utan rim och reson så hamnar utgifter och sparkvot ganska i linje med tidigare månader. Skälet till det här är att vi dragit ned på våra fasta kostnader, se bland annat transportkostnaderna som är väldigt låga, vilket gör att vi har bättre fokus i ekonomin nu än på många år. Med fokus menar jag att vi lägger pengar på något vi känner att vi uppskattar och lever i just då medan andra kostnader då blir låga.

Tidigare spelade det inte så stor roll om vi var hemma och firade jul. Kostnaden för bil och husvagn ändrades inte för det. Men nu är det skillnad. Är vi hemma och äter och spelar så går andra kostnader ner.

Du hittar månadsanalyserna under etiketten "Månadsekonomi" nedan om du vill läsa lite närmare om respektive månad. Nu till lite mer övergripande diskussioner.

Leva på en en lön - a.k.a. leva på två sjuksköterskelöner

Att kunna distansera sig från sitt beroende av inkomst ger en stor frihetskänsla. Så att tjäna bra som både jag och min sambo gör, samtidigt som vi har höga utgifter, skapar inga bra förutsättningar för frihet. Man blir en inkomstjunkie! Så jag brukar relatera till om vi skulle kunna klara oss på en lön (+ flerbarnstillägg) eller på ungefär två sjuksköterskelöner. Om vi gör det och tycker livet är bra så klarar vi oss under de flesta förhållanden och behöver inte hålla fast vid jobb som tar mer än de ger.

Låt oss titta på hur vår månadsekonomi skulle klara sig med 30 000 kr i inkomst och ett flerbarnstillägg om 5 000 kr per månad.

 
Här är tre grundläggande poster plottade. Inkomsten som den varit; utgifter som dom varit; utgifter lyxfritt som är de faktiska utgifterna varje månad undantaget utgifterna för: alkohol, nöjen och semester. Sedan har jag lagt in två stödlinjer, en blå och en grön. Den blåa linjen markerar den lägsta kostnad vi haft under året för de mer nödvändiga utgifterna, det som jag kallat lyxfritt. Den gröna linjen markerar 35 000 kr/mån.

Först, tar vi bort "lyxen" så kan vi leva på en lön, vi ligger i snitt precis under den gröna linjen. Men det är knappt, det är någon hundring till godo. Om man ser till den lägsta nivån som är 28 400 så har vi svårt att komma mycket lägre så det är en bra månad (gör gärna din egen analys i tabellen ovan). Om lägstanivån är någon sorts minimum så finns det ändå 6 500 kvar för övriga utgifter varje månad innan vi når upp till 35 000 kr. Det är mycket pengar tycker jag, men som ni ser så har vi svårt att klara det. Tyvärr så ligger snittutgifterna under sju månader på 40 850, då inklusive "lyx".

Som referens finns längst ner den linje som är skillnaden mellan vårt faktiska utfall avseende utgifter och de lyxfria utgifterna. Det är alltså månadskostnaderna för utgiftsposterna: alkohol, nöjen och semester. Den lutar åt rätt håll!

Att tänka som jag gjort ovan är inte bara bra när man försöker hitta någon sorts referens, analysen är också bra för att kunna förhålla sig till olika typer av försäkringar. Behöver vi exempelvis barnförsäkringar? Analysen ovan visar att vi med lön från en person och besparingar skulle kunna klara mycket långa perioder av exempelvis sjukhusvistelse med ett barn. Försäkring utgår alltså - även om det har varit svårt att få Trygg Hansa att släppa taget så besparingen har inte bitit helt ännu. 

Vad tar vi med till 2015?

Jag måste jobba lite mer med siffrorna ovan innan jag kan säga något definitivt. Vi har gått från en värld där vi inte sparade mer än några tusen i månaden till en sparkvot på 43% i snitt under 2014 års sista sju månader. Så jag är väldigt nöjd men också lite frustrerad. Skillnaden mellan 28 400 kr som är vår lägsta månadskostnad utan "lyx" och vårt snitt på cirka 41 000 kr är svårt att förstå. 12 000 kr/månad är en sjukt stor summa. Det är kanske inte en summa som i helhet kan sparas men vi har hållit rätt hårt i pengarna. Vi har exempelvis inte köpt något till lägenheten i form av möbler osv. sedan vi flyttade in. Det tror jag inte håller i längden utan kostnaderna kommer öka. Pengarna till det måste komma från det gap som finns från 28 400 kr upp till cirka 35 000 om vi ska upprätthålla vår sparkvot. Vilket vi ska!

I grafen ovan har vi en referens för månadsbudget som hamnar kring en månadskostnad strax under 41 000 kr baserad på utfallet 2014, men som sagt så återkommer jag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar